Prostreno.cz

Důvody, proč do svých jídel přidávat houbový prášek

Češi jsou národem houbařů. Platí však, že mnozí lidé se houbám vyhýbají, protože jim nedělají dobře na žaludek. Ano, obecně jsou hůře stravitelné, ale poskytují i mnoho vitaminů. Proč je tedy nezkusit v prášku?

Výsledky některých vědeckých prací hlásají, že konzumace hub snižuje zdravotní riziko, konkrétně stabilizuje hladiny cukru v krvi, zlepšuje náladu a energii, a dokonce snižuje riziko srdečních onemocnění. Ale co když čerstvé houby nejsou po ruce? Naštěstí i houbový prášek umožňuje užívat si plných nutričních výhod hub, aniž by je museli sbírat.

Houbový prášek přitom není nic víc, než sušené houby (konkrétně například reishi, miatake, hřiby, shiitake či chaga). Proces sušení přitom neohrožuje účinnost nebo biologickou dostupnost živin v houbách. A k čemu všemu je takový prášek dobrý?

Posílení imunitního systému

Významným důvodem, proč mnoho lidí konzumuje houbový prášek, je posílení imunitního systému a odolnost proti potenciálním patogenům.

Podpora zdraví srdce

Houbový prášek je dobrý pro stabilizaci hladin cholesterolu. Předběžné výzkumy ukazují, že může zvýšit množství „dobrého“ HDL cholesterolu ve vašem systému.

Pomoc při kontrole hladiny cukru v krvi

Pokud se snažíte snížit hladinu cukru v krvi, pak je houbový prášek tím, co potřebujete. Molekuly v mnoha typech hub (zejména v reishi) krotí vysokou hladinu cukru v krvi, alespoň u zvířat.

Přítomnost působivé hladiny antioxidantů

Zapomeňte na borůvky a špenát. Houbový prášek patří k moderním způsobům, prostřednictvím nichž do svého těla dostanete maximum antioxidantů, tedy látek neutralizujících účinek volných radikálů. (Antioxidanty chrání tělo před oxidačním poškozením.)

Působení proti únavě a boj s depresí

Mnoho druhů léčivých hub je známých pro svou schopnost zvyšovat hladinu energie a omezovat fyzickou i duševní únavu. Zase o důvod víc, proč svoji pozornost obrátit směrem k houbovému prášku. Jednu polévkovou lžíci smíchejte se salátem, těstovinovou omáčkou, jogurtem nebo čímkoli dalším, na co máte chuť. Vaše pokrmy získají pikantní a zajímavý nádech, nemluvě o bohatší nutriční hodnotě.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat