Prostreno.cz

Pro zdravé srdce navyšte spotřebu červené cibule

Není cibule jako cibule? Ta, která má rubínovou slupku, se doporučuje jedincům s vysokým krevním tlakem nebo anémií!

Zřejmě jen stěží bychom hledali domácnost, ve které by cibule neměla své nezastupitelné místo. Také ji při vaření používáte? Pak se nabízí otázka, jaký druh preferujete. Odborníci totiž připouští, že červená odrůda zmíněné suroviny je na tom co do složení i zdravotních benefitů „o chlup“ lépe než její bledá kolegyně. Jaké výhody z ní plynou?

Úleva od astmatu. S rychlým účinkem

Astma je chronické onemocnění, s nímž se dle statistik aktuálně potýká něco kolem jednoho milionu našinců. Patříte do této kategorie i vy? Pak by vás mohly zajímat poznatky studie zveřejněné v magazínu International Archives of Allergy and Applied Immunology. Ty sdělují, že sloučenina kvercetin, jíž má uvedené ochucovadlo doslova na rozdávání, uvolňuje svaly dýchacích cest a tlumí symptomy astmatu. Také omezuje pravděpodobnost záchvatů s ním spojených.

Prevence anémie? Ano, také

Tmavší cibulovitá zelenina je doslova napěchovaná i širokou škálou minerálů. Jedním z nich je železo, které je velmi důležité pro zachování optimálního množství červených krvinek, s jejichž pomocí se přenášejí molekuly kyslíku po těle. Platí tedy za přírodní medikament, jenž předchází chudokrevnosti.

Silnější imunita. Ta přijde vhod

Mezi klíčové živiny obsažené v červené cibuli patří i nepostradatelný vitamin C. Ten zachovává obranyschopnost ve výborné kondici, tudíž vás chrání před infekcemi a různými virózami. Zároveň reguluje hladinu škodlivého cholesterolu, zatímco stimuluje „výrobu“ kolagenu. Sluší se dodat, že tato bílkovina je také nezbytná pro růst vlasů, bojuje proti šedinám a zaceluje rozdvojené konečky.

Dávka zdraví pro srdce. A pořádná

Američtí experti působící na Marylandské univerzitě na základě svého výzkumu zastávají názor, že jedinečný nutriční profil purpurové kuchyňské přísady významně snižuje riziko kardiovaskulárních chorob. Za to můžeme vděčit nejen přítomným antioxidantům, ale i sloučeninám, jež přirozeným způsobem pomáhají ředit krev a normalizovat krevní tlak.

Zdroj: karger.com, healthline.com





Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat