Prostreno.cz

Výměnu bílé rýže za hnědou ocení vaše štíhlé křivky

Hnědá rýže nabízí obdivuhodná pozitiva na vaše zdraví. Regulace cholesterolu, lepší podmínky pro hubnutí, prevence rakoviny nebo silnější imunita. Připravujte si jí častěji.

Je vaším oblíbeným pokrmem rýže? A které přesně dáváte přednost? To je docela zásadní otázka. Odborníci totiž doporučují pozvat do kuchyně tu hnědou, která je nerafinovaná a celozrnná. Oproti své bílé „kolegyni“ se také může pochlubit lepším nutričním profilem a fantastickými zdravotními benefity. Udělají dojem i na vás?

Regulace cholesterolu, která nezůstane bez odezvy

Hnědá rýže platí za skutečně bohatý zdroj rozpustné vlákniny, která do značné míry přispívá k regulaci LDL cholesterolu. Tedy alespoň tak to uvádí jedna z nedávných studií, o jejichž poznatcích informoval magazín American Journal of Clinical Nutrition. Experti se proto domnívají, že pravidelná konzumace této potraviny prospívá celému kardiovaskulárnímu systému a významně snižuje riziko jeho poškození.

Ochrana před rakovinou

Další průzkum, tentokrát publikovaný v časopise Journal of Cancer Epidemiology, zase prokázal, že uvedená pochutina nabízí vysoký podíl sloučenin a antioxidantů, jež bojují proti různým druhům rakoviny, zejména pak rakovině tlustého střeva, prsu a leukémie. Co říkáte na takhle chutnou prevenci jedné z nejobávanějších chorob dnešní doby?

Podpora při hubnutí, která padne na úrodnou půdu

Držíte zrovna dietu? O důvod víc, proč do své stravy zahrnout jmenovaný celozrnný poklad. Jak již bylo zmíněno v předchozích řádcích, tahle fitness příloha vám zprostředkuje vlákninu, která prodlužuje pocit sytosti, zatímco udržuje v bezproblémovém chodu zažívací trakt. Další její podstatnou předností je přítomnost manganu, jež pomáhá syntetizovat tělesné tuky.

Silná imunita? Můžete ji mít

V jedinečném složení tohoto „rýžového druhu“ není nouze o širokou škálu vitaminů, minerálů a fenolových složek naprosto nezbytných pro skvělou kondici obranyschopnosti. Antioxidační vlastnosti obilného zázraku rovněž fungují jako ochranný štít před škodlivými volnými radikály, které nahrávají mnoha chronickým onemocněním a urychlují biologický proces stárnutí.

Zdroj: sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1756464614001091, healthline.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat