Prostreno.cz

Štědrovečerní menu sladěné s vínem. Poradíme vám jak na to

Snoubení jídla a nápojů je jedním z trendů současné gastronomie. Chodíme za ním však stále spíše do dobrých restaurací, než že bychom si tento gurmánský zážitek dopřáli v domácím prostředí. Pokud váháte, jaké víno si otevřít ke štědrovečerní večeři, nechte se inspirovat radami sommeliera. Nejste si jisti, co se hodí ke smaženému kaprovi, rybí polévce nebo vánočnímu cukroví? Tak čtěte dál.

„Víno vybíráme vždy podle ingrediencí a způsobu přípravy. Jemná úprava si žádá jemnější víno, k výrazné chuti volte plné víno. Chuť vína a jídla by měla být vyvážená, neměly by se vzájemně přebíjet. K rybám se hodí bílá vína a sekty, červená vína raději vynechte,“ radí sommelier David Král.

Odstartujte kvalitním sektem

Štědrovečerní večeře je výjimečná rodinná událost, která si zaslouží slavnostní aperitiv v podobě kvalitního suchého sektu. Šumivé víno se hodí jako přípitek, který zároveň krásně naladí chuťové pohárky na další pokrmy. Můžete jej servírovat také k hlavnímu chodu. Výborně doplní smaženého kapra a vybalancuje bohatou chuť bramborového salátu.

Rybí polévka je grunt

Plánujete-li klasické menu, nebude v něm určitě chybět tradiční rybí polévka. Její chuť se skvěle snoubí s vínem odrůd Veltlínské zelené nebo Ryzlink vlašský.

Houbový kuba

Pokud milujte houbového kubu, zkuste ho tentokrát doplnit bílým kořeněným vínem, jako je Veltlínské zelené z Habánských sklepů.

Bramborový salát a kapr jako hlavní chod

Kapr v trojobalu osmažený dokřupava s chuťově výrazným bramborovým salátem, to je tradiční český sváteční pokrm, který se bude i letos podávat nejčastěji. Vzhledem k úpravě smažením a vyššímu obsahu tuku v salátu je vhodné suché víno, které pomůže s lepším trávením. Jmenujme třeba odrůdy Ryzlink rýnský či Rulandské bílé.

Kapr nebude, místo něho raději candát

Přibývá rodin, kde se z různých důvodů kapr jíst nebude. Alternativou mohou být delikátní ryby, jako je candát, pstruh, treska nebo platýs v přírodní úpravě. K nim vyberte jemné víno, které rybu svou chutí nezastíní, třeba odrůdu Chardonnay.

Sladká tečka, sladké víno

Na závěr přichází to, na co se mnozí těší nejvíc. Vánoční cukroví je pomyslnou třešničkou na dortu. Dezert ale může mít i jinou podobu, to už je na vkusu každého hostitele. Každopádně k dezertům obecně patří sladká vína. Typickou odrůdou, která se výtečně hodí právě k cukroví, je Pálava nebo sladký Muškát. Dobrou volbou jsou také slámová a ledová vína nebo výběr z hroznů.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Langoše

(1 hlasů)

Smažená vepřová játra

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat