Prostreno.cz

S těmito druhy koření na Vánoce nešetřete

Hodláte vyrazit na velký nákup? Předtím se raději ujistěte, že máte doma dostatečné zásoby badyánu, hřebíčku a vanilky. Tahle povedená trojka uleví od nevolnosti, dodá energii a uklidní pocuchané nervy!

Nejkrásnější svátky roku tu jsou doslova „za pár“. Pro jednoho bývají symbolem rodinné pohody, zatímco druhý se nemůže dočkat okamžiku, až bude ochutnávat slavnostní jídla, cukrovinky a nápoje. Do jaké kategorie se řadíte vy? Buď jak buď, při přípravě vánočních dobrot určitě nezapomeňte na tyto poklady z kořenky. Která ochucovadla si dopřávat ve velkém, a to nejen u stromečku?

Badyán, něco na žaludek

Do Evropy se badyán dostal až na počátku 17. století, ovšem v Číně o jeho blahodárných vlastnostech věděli už před třemi tisíci lety. Tam „medikament“ ve tvaru osmicípé hvězdice lidoví léčitelé používali na žaludeční potíže zahrnující pálení žáhy, nevolnosti i křeče. Postupem času se zjistilo, že ingredience, jež je svou vůní podobná anýzu, posiluje imunitní systém, ulevuje od revmatismu, léčí angínu a podporuje kvalitní spánek. Díky vysokému obsahu antioxidantů také snižuje riziko kardiovaskulárních chorob a zpomaluje biologický proces stárnutí.

Hřebíček, voňavá dezinfekce

Svého času byla hodnota hřebíčku srovnatelná se zlatem. A není se co divit! Toto aromatické koření přispívá k normalizaci krevního tlaku, přičemž tlumí záněty a vyzívá na souboj parodontózu. Dokáže  rychle zatnout tipec bolesti a působí dezinfekčně, zatímco se uplatní v případě rýmy a ucpaných dutin. Hřebíček rovněž povzbuzuje srdeční činnost, osvěžuje dech, pročišťuje organismus a vykazuje afrodiziakální účinky.

Vanilka, blaho pro hlavu

Dnes se vanilka hojně pěstuje na Madagaskaru, Srí Lance, Bahamách, Sychelách i Zanzibaru, ale vždycky to tak nebylo, protože až do poloviny 19. století se z ní mohli těšit jenom Mexičané. Máte tuto přísadou úzce spojenou s Vánocemi? Pak by vám nemělo uniknout, že její obsažené látky si hravě poradí s plísňovými infekcemi i únavou. Uklidní ale i pocuchané nervy! Jako vítané pozitivum lze brát skutečnost, že příznivě ovlivňují mozkové funkce.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat