Prostreno.cz

Poklad Inků jménem quinoa

Pokud přemýšlíte o zdravé stravě, určitě byste neměli zapomenout na quinou. Od svého znovuobjevení před pár lety je tato oříšková kukuřice z And jednou z nejzdravějších potravin na světě. Ne nadarmo se tento bezlepkový zázrak z Jižní Ameriky pyšní přídavkem „zlato Inků“. Co víte o této rostlině, používané především jako obilovina?

Jako příloha k masu, místo rýže v rizotu nebo jako salát – quinoa má mnohostranné využití a je až extrémně zdravá. Není proto divu, že patří mezi takzvané superpotraviny.

Neodmyslitelně už patří především do veganské a vegetariánské stravy, a v řadě zdravých receptů už si také našla svoje stálé místo. A se svou výživovou hodnotou je ideální do každého dietního plánu. Je totiž chutná, lehce stravitelná a zasytí.

Obilí z hor

Jménem quinoa se označuje jak rostlina, tak i její semena podobná obilí. Rostlina nepatří, jak by se někdo mohl možná domnívat, do skupiny obilovin, ale počítá se do stejné skupiny jako špenát nebo červená řepa, příprava je ale podobná jako u obilovin.

Jako kulturní rostlinu ji Inkové v Andách znali už před 6000 lety. Používali ji jako základní potravinu a dali jí jméno „matka obilovina“ – vyživovala je a posilovala stejně, jako to dělá starostlivá matka.

Quinoa má obrovskou výhodu, je možné ji pěstovat až ve výšce 4200 metrů nad mořem. Ostatní základní potraviny v takové nadmořské výšce už dávno nerostou. Dnešní největší pěstitelé jsou Ekvádor, Peru a Bolívie.

Jaké existují druhy?

Tato superpotravina má mnoho druhů a barev. Bílá, červená a černá jsou ale nejčastější.

Bílá quinoa se vyznačuje svojí jemnou chutí a oproti červené a černé variantě je i měkčí. Proto se dobře hodí i do sladkých jídel.

Černá quinoa je hybridní druh, který vznikl křížením quinoi a merlíku obrovského. Antokyany, rostlinné barvivo, které způsobují její černou barvu, v lidském těle působí protizánětlivě. Černá quinoa má velmi intenzivní zemitou chuť a je pevnější na skus. Její doba vaření se tak prodlužuje o 5 minut.

Červená quinoa má lahodnou ovocnou chuť. Má také více fenolových sloučenin, které mají pozitivní vliv na imunitní systém. Má tak například snižovat riziko srdečního infarktu a mozkových příhod a chrání před volnými radikály. Je vhodná do salátu, na skus je nejtvrdší a její tvar se varem nemění.

V obchodě můžete také narazit na vločky nebo mouku z quinoy. 

Zdravá a chutná

Quinoa, stejně jako chia semínka, avokádo a amarant, mají skutečně velmi mnoho pozitivních vlastností. Je opravdu velmi bohatá na proteiny, proto je velmi vhodnou alternativou pro vegany a vegetariány. Kromě toho neobsahuje žádný lepek, takže je vhodná i pro ty, kteří trpí jeho nesnášenlivostí.

Quinoa nabízí také řadu minerálních látek – magnezium, fosfor a draslík – jsou zastoupeny v hojném množství. Také železa a vápníku má hodně a celé to zakončuje vysoký obsah vitaminu B1. Dále quinoa obsahuje aminikyseliny, které napomáhají tvorbě hormonu štěstí – serotoninu.

Quinoa vás zasytí na dlouho, protože se skládá z komplexních sacharidů. Ty jsou složeny z oligosacharidů, jejichž rozklad během trávení trvá delší dobu než u monosacharidů. Tím stoupá hladina inszlinu pomalu a její hladina je neměnná po delší dobu. Proto se člověk cítí déle sytý.

A v neposlední řadě účinkuje tato superpotravina v těle zásaditě. Potraviny jako maso, káva a tuky patří spíše mezi kyselé a jejich přehnaná konzumace může způsobit překyselení organismu, jehož následkem mohou být třeba bolesti hlavy. A zásadité potraviny, kako je například quinoa, mohou pomoci nastolit v těle opět rovnováhu.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat