Prostreno.cz

Čerpejte ovoce a zeleninu i v zimě z vlastních zásob

Vyzrajte nad nachlazením a čerpejte z vlastních zásob ovoce a zeleniny. Zvlášť v období, kdy je plodů spousta, byste měli dbát na to, abyste je dobře uskladnili. Dodají vám nejen vitaminy, které se v průběhu sychravého podzimu rozhodně hodí, ale připomenou vám i vůni babího léta.

Přestože máte na výběr z několika možností, vždy vsaďte na to nekvalitnější ovoce a zeleninu pocházející z produkce ekologického zemědělství. K produkci v bio kvalitě zemědělci nevyužívají pesticidy, herbicidy ani průmyslová hnojiva. Sady jsou plné života a údržba probíhá s maximálním ohledem na zachování půdního života.

Díky biodiverzitě a biologické rovnováze v okolí sadů a polí, mají škůdci své přirozené predátory, kteří je většinou zvládnou eliminovat, popř. mohou ekologičtí zemědělci sáhnout po povoleném přípravku na ochranu rostlin, často na bázi výluhů z bylin nebo například mikroorganismů. Při produkci bio zeleniny se využívá pestrých osevních postupů a plevel bývá likvidován mechanicky.

Kam pro kvalitní ovoce a zeleninu?

Ovoce a zeleninu v bio kvalitě koupíte na eko farmách, které je nabízejí ve faremních obchodech nebo například prostřednictvím tzv. bedýnkových systémů, na trzích i v supermarketech. Vždy ale myslete na to, aby biopotraviny nesly označení logem biolistu nebo biozebry. Každý producent bio ovoce a bio zeleniny vám také musí být schopen předložit certifikát o původu. Co nemá logo nebo certifikát, není bio, a ne všechno, co seženete na farmářském trhu, je automaticky produkt ekologického zemědělství

Že už je dávno po sezoně? To vůbec nevadí. S dodržováním několika jednoduchých pravidel si budete moci dopřávat chutné bio plody, i když už bude dávno po sklizni. Tmavá vlhká místnost s dostatkem čerstvého vzduchu – to je nezbytný základ pro skladování ovoce a zeleniny. Skvělou volbou proto bude jednoznačně sklep. Pozor ale na vlhkost, je nezbytná, ale nesmí jí být příliš.

Plody nemíchejte

Ovoce by mělo být oddělené od zeleniny nejen z toho důvodu, aby nenačichlo, ale i kvůli odlišné náročnosti na skladování. Například pro košťálovou zeleninu bývá vhodnější vyšší vlhkost. Naopak cibule a česnek potřebují vzduch, a proto se svazují do svazků a zavěšují. Brambory doporučujeme skladovat v prodyšných bedýnkách ve tmě.

Náš tip: Mrkev uložte do směsi vlhkého písku a rašeliny v poměru jedna ku jedné.

Při skladování ovoce si dejte pozor, aby nebylo nahnilé nebo otlučené, tyto kousky oddělte od ostatních, zdravých plodů. Plody, jakkoli poničené, doporučujeme v co nejkratší době zkonzumovat. Nežli zralé, volte raději ovoce ještě nedozrálé, které vám ve sklepě dojde. Poté dejte pozor, aby se ovoce nemačkalo a rovnoměrně je vyskládejte do papírových beden. Taktéž buďte opatrní při jakékoli manipulaci, i malá odřenina může způsobit, že se vám zkazí celá bedýnka.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Langoše

(1 hlasů)

Smažená vepřová játra

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat