Prostreno.cz

Cukrovka souvisí se způsobem vaření brambor

Nové důkazy z desetiletí sbíraných dat odhalují, proč váš způsob vaření brambor nebo to, čím je nahrazujete, může mít velký vliv na vaše dlouhodobé riziko cukrovky.

Diabetes je charakterizován jako neschopnost těla produkovat a/nebo vhodně reagovat na inzulin. Tyto poruchy vedou k přetrvávajícímu zvýšení hladiny glukózy v krvi a dalším metabolickým abnormalitám, které následně přispívají k rozvoji komplikací onemocnění, jako jsou srdeční choroby a mrtvice, slepota si selhání ledvin.

Kromě zvýšení rizika těchto komplikací diabetes také zvyšuje pravděpodobnost vzniku mnoha forem rakoviny, některých forem demence, ztráty sluchu, erektilních dysfunkcí, močové inkontinence a dalších běžných onemocnění (1). Správně sestavený jídelníček je přitom pro udržení „normální“ hladiny cukru v krvi klíčový. A jak to všechno souvisí s bramborami?

Konzumace brambor a riziko diabetu 2. typu

Studie publikovaná v odborném časopise BMJ hodnotila (2), zda celkový a individuální příjem brambor má rozdílný vliv na diabetes 2. typu, a posoudila vliv nahrazení brambor celozrnnými výrobky a dalšími hlavními zdroji sacharidů. Zde jsou výsledky.

Brambory jsou třetí nejkonzumovanější potravinou a poskytují značné denní množství energie. Obsahují různé živiny, jako je vitamin C, vláknina, draslík, polyfenoly a hořčík (3). Vysoký obsah škrobu v bramborách však může zvýšit glykemický index, a tím i riziko metabolických onemocnění. Přestože předchozí studie zkoumaly souvislost mezi konzumací brambor a diabetem 2. typu, jejich zjištění zůstala neprůkazná. To se nyní změnilo.

Je libo hranolky?

Účastníci výše uvedené studie mužského a ženského pohlaví ve věku 25 až 75 let nejprve odpovídali na dotazy ohledně svého životního stylu, stravy a zdraví. Následně se jich vědci ptali, zda konzumují brambory pečené, vařené, šťouchané, jako hranolky nebo jako bramborovou kaši.

Vařím, vaříš, vaříme

U mužů a žen, kteří uváděli vyšší příjem brambor, bylo zjištěno, že jsou méně fyzicky aktivní, užívají doplňky stravy a mají vyšší celkový příjem energie. Souhrnná analýza pak odhalila pozitivní souvislost mezi celkovým příjmem brambor a vyšším rizikem cukrovky 2. typu.

Konkrétně ti, kdo konzumují sedm nebo více porcí brambor týdně, zvyšují riziko vzniku diabetu o 12 %. Toto riziko se však liší v závislosti na způsobu úpravy brambor. Akademici doporučují nahradit hranolky bramborami vařenými, pečenými či šťouchanými, případně bramborovou kaší. Zároveň uvedli, že nahrazení tří porcí brambor týdně celozrnnými výrobky vede ke snížení výskytu diabetu 2. typu o 8 %.

Zdroje: (1) https://www.niddk.nih.gov/about-niddk/research-areas/diabetes, (2) https://www.bmj.com/content/390/bmj-2024-082121, (3) https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC10831888/





Celkem 9 komentářů

Avatar
Avatar Večerková
včera 23:44
Avatar Karel Jemelka
včera 21:25

Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba