Máte-li ve své DNA „zapsanou“ predispozici k nadváze, načasování posledního jídla dne se stává jedním z nejdůležitějších faktorů pro úspěšné hubnutí. Na pozdní večeři raději zapomeňte!
Všichni víme, že hubnutí je hlavně o tom, co máme na talíři. Počítáme tedy každou kalorii, omezujeme sacharidy a vyhýbáme se tučným jídlům. Jenže! Stává se, že i když se stravujeme naprosto vzorově, ručička na váze ne a ne klesnout. Pravdou totiž je, že skladba konzumovaných potravin je jen polovinou úspěchu, dost podstatné bývá i jejich načasování.
Kolik je hodin?
Španělští vědci si posvítili na více než tisíc lidí s nadváhou nebo obezitou a sledovali je celých 12 let (1). U toho mimo jiné zkoumali, jakou mají genetickou predispozici k tloustnutí a zároveň si zapisovali, kdy přesně během dne respondenti jedí, což vedlo k jejich rozdělení do skupin ranních a pozdních jedlíků. No a teď to přijde. Ukázalo se, že za každou hodinu, o kterou si účastníci posunuli své poslední jídlo blíže večeru, přibrali v průměru 2,2 procenta tělesné hmotnosti.
Zaměřeno na genetický kód
Překvapivé ale bylo, že tento jev se nezpozoroval u všech stejně. Vědci si to vysvětlují silnou souvislostí mezi denní dobou stravování a DNA. U lidí, kteří měli vyšší skóre polygenního rizika pro obezitu, se index BMI zvýšil o více než 2 body za každou hodinu posunutého jídla. V praxi to znamená, že pokud vám osud nadělil náchylnost k přibírání, pozdní stravování může vaše zeštíhlující úsilí zhatit mnohem více než u ostatních. A naopak, začít jíst dřív by vám mohlo pomoci dosáhnout lepších a trvalejších výsledků.
Co člověk, to dietní originál
Autoři studie zdůrazňují, že pochopení spojení mezi načasováním jídla a genetikou otevírá dveře k takzvané personalizované výživě. Doufají tak, že místo univerzálních dietních rad se začnou vytvářet individuální stravovací plány šité na míru, které zohlední jedinečný genetický kód každého jedince, stejně jako jeho mikrobiom a metabolické reakce. „I když geny hrají v tělesné hmotnosti velkou roli, ani vliv běžných denních návyků tu nelze podceňovat,“ napsali autoři uvedené studie ve svém prohlášení (2).
Zdroje: (1) https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/oby.24319, (2) https://nypost.com/2025/08/09/health/this-mealtime-mistake-could-be-sabotaging-your-weight-loss/
Sledujte nás na sociálních sítích: