Prostreno.cz

Zdravý oříškový ráj na několik způsobů

Máte rádi oříšky na všechny způsoby? A už jste si je někdy zkoušeli připravit doma i jinak, než že jste je vyloupali ze skořápek? Že ne? Tak vzhůru do toho! Příprava není nijak složitá, a když vás honí mlsná, je to skvělý způsob, jak uspokojit svoje chuťové pohárky.

Pražené ořechy

Pražení oříšků je skvělý způsob, jak zvýšit intenzitu jejich vůně i chuti. Bohužel však tepelnou úpravou přijdou o většinu živin, pro které si ořechů tolik ceníme. Ale co, pro jednou si snad můžeme pochutnat i s vědomím, že jsme je tak trochu znehodnotili. Při přípravě pražených oříšků je nejdůležitější postupovat opatrně, nesmíme vystavovat ořechy příliš vysoké teplotě po příliš dlouhou dobu. Postup je velmi jednoduchý. Suché nebo předem namočené ořechy vložte do suché pánve a pražte přibližně 20 minut na slabém ohni, dokud se nezačne linout silná vůně. Pražené oříšky můžete připravit i v troubě. Rozložte je na suchý plech a pražte je při 160 °C asi třicet minut. Menší ořechy vyndejte o něco dříve. Pokud chcete ořechy slanější, rozmíchejte lžičku soli v deci vody a tou nakonec ořechy pokropte a vodu nechte odpařit.

Mléko

Rostlinné mléko je skvělou náhražkou toho živočišného, zejména, jste-li citlivější na laktózu. Ve vodě nechte několik hodin máčet přibližně dvě hrsti ořechů, poté je slijte, opláchněte a rozmixujte ve tři čtvrtě litru studené vody.  Nakonec tekutinu přeceďte přes plátno a ořechy pořádně vyždímejte. Pro přípravu rostlinného mléka jsou nejvhodnější mandle nebo vlašské ořechy. Mléko můžete trochu přisladit přidáním stévie nebo agávového sirupu.

Oříšky v karamelu

Oříšky v karamelu jsou dokonalou pochoutkou. Jsou často dost drahé, a proto se vyplatí udělat si je doma. Ořechy zbavíme slupek a krátce povaříme. Bohatě postačí pět minut ve vroucí lázni. Poté je z vody vyjmeme a necháme trochu okapat. Zasypeme je cukrem, promícháme a vložíme do rozpálené pánve se dvěma lžícemi oleje. Cukr necháme za stálého míchání zkaramelizovat a na závěr ořechy slabě osolíme. Přesypeme na tácek a necháme vychladnout.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat