Prostreno.cz

Já koblížek, koblížek, na másle smažený a výborný

Vyzkoušejte recept na nejlepší domácí koblihy.

Domácí koblihy

Suroviny

50 g másla

40 g moučkového cukru

4 žloutky, vanilkový cukr

1 lžíci citronové šťávy

3 lžíce rumu, 1/4 l mléka 1 lžičku cukru

30 g droždí, 500 g hladké mouky

1/2 lžičky soli, hladkou mouku na vál

džem

tuk na smažení

vanilkový cukr na posypání

Postup 

1 Všechny ingredience si připravte předem, aby získaly pokojovou teplotu.

2 Změklé máslo utřeme s cukrem do pěny. Postupně vmícháme žloutky, vanilkový cukr a po troškách citronovou šťávu a rum.

3 Z odměřeného množství vlažného mléka mléka odlijeme asi 100 ml a do něj rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru, lžíci mouky a lehce zamícháme. Kvásek zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě asi 10 minut vzejít.

4 Do směsi másla a žloutků vlijeme kvásek, přidáme zbytek mouky se solí a vlažné mléko. Zaděláme vláčnější těsto, pečlivě ho propracujeme, poprášíme moukou, zakryjeme a necháme asi hodinu kynout.

5 Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál, propracujeme a vyválíme na asi centimetr vysoký plát.

6 Těsto rozdělte na dvě stejné poloviny a na jedné z nich si sklenicí naznačte kroužky. Do jejich středů dejte lžičku džemu. Druhou polovinu těsta přiklopte na první s džemem, kolem kupiček přitiskněte, aby se oba pláty slepily a sklenicí vykrojte koblihy.

7 Takto vykrájené koblížky nechte kynout deset minut z jedné, a pak stejně dlouhou dobu z druhé strany.

8 Rozpalte vyšší vrstvu tuku a koblihy v něm smažte při střední teplotě z obou stran. Tuku musí být tolik, aby koblihy plavaly.

9 Hotové koblížky nechte okapat na sítu nebo na ubrousku a po vychladnutí je bohatě posypejte moučkovým či vanilkovým cukrem.

Dobrou chuť!

Zdroj: názor autora





Celkem 1 komentářů

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Přihlášení

Přihlaste se pomocí vašeho uživatelského jména (nicku) nebo e-mailu.
Ještě nemáte účet? Pokračujte na naši registraci.

Přihlašuji se...

nebo

Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba