Prostreno.cz

Potraviny, které si dlouho udrží chuť i vzhled

Co uvařit, když jsou obchody zavřené a lednička prázdná? Máme pro vás potraviny, které stačí uložit do spíže – protože výborně chutnají, dají se použít na mnoho způsobů a vydrží skoro věčně.

Hned zpočátku je důležité říct, že rozhodně není nutné dělat si zásoby jako křečci. Ale i přestože nehrozí žádná přírodní katastrofa nebo mezikontinentální povodně, je dobré se nad svými zásobami zamyslet. Taková dobře zásobená spíž může totiž být velmi praktická záchrana i pro každodenní „katastrofy“.

Luštěniny

Jsou relativně levné, vydrží dlouho a dají se použít mnohostranně. Ne nadarmo mají proto v mnoha domácnostech po celém světě v kuchyni svoje pevné místo. Navíc z jednoho kila sušených luštěnin uvaříte asi 3 velkorysé pokrmy pro až 4 osoby.

Mouka a ovesné vločky

Ovesné vločky jsou nejlevnější a nejzdravější start do nového dne. V jogurtu, namočené přes noc nebo uvařené v mléce jako kaše. Nebo je můžete smíchat s moukou, až budete příště péct domácí chleba.

Těstoviny a rýže

Když nevíte, co uvařit, těstoviny jsou dobré vždycky. Nebo rýže. Jako úplně základní verze s olivovým olejem a solí, s citronovou šťávou a rybou, s rajčatovou omáčkou.

Konzervovaná rajčata

Pokud máte doma skleničku nebo konzervu s rajčaty, můžete si uvařit už něco opravdu dobrého. Rajčatová polévka, rajská omáčka, omáčka k těstovinám nebo rýži, základ pro jakékoli středozemní zdravé jídlo.

Kvalitní rostlinný a olivový olej

Chutný olivový olej nedodá tu správnou chuť jenom salátům, můžete ho směle přidat i do polévky, vařené zeleniny nebo těstovin. Na smažení nebo pečení použijte raději rostlinný olej. Obojí vám při správném skladování vydrží doslova roky.

Rybí konzervy

Tuňák nebo sardinky, rozmačkané na krajíci chleba, ochucené třeba chilli – a večeře je hotová. Nemáte pečivo? Smíchejte je s těstovinami nebo jako salát s bílými fazolemi.

Citronová šťáva

K dochucení pokrmů, když dojdou citrony. Nebo na zahnání kurdějí… Každopádně mít doma lahvičku s citronovou šťávou rozhodně ničemu neuškodí.

Med

Med je právě tou potravinou, která vydrží doslova stovky let. Datum spotřeby na skleničce je jen kvůli zákonnému nařízení. A nejen že skvěle chutná, má dokonce antibakteriální účinky a působí protizánětlivě. Takže při nachlazení a bolesti v krku je čaj s medem nejlepší řešení.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat