Prostreno.cz

Ty nejlepší meruňkové muffinky

Meruňky jsou perfektní ovoce – ať už čerstvé nebo tepelně upravené, vždycky dokážou dodat pokrmům svěžest. V následujícím receptu jsou díky nim muffinky sladké, šťavnaté a absolutně dokonalé.

Jsou žluté, sametové, šťavnaté, chutné, a kromě toho super zdravé – meruňky. Ženy si přejí mít pleť jako meruňky, v Číně jsou symbolem mládí, ale i touze po dítěti a už William Shakespeare přiřkl ve svém „Snu noci svatojánské“ meruňkám afrodiziakální účinky.

Původně pocházejí ze Střední Asie, do Evropy se dostaly až v 16. století. Dnes je ale největším producentem Turecko, následováno Španělskem, Itálií a Rakouskem.

Vitaminová bomba

Obzvlášť zdravé jsou meruňky díky svému obsahu – od důležitého vitaminu C, přes vitamin E, B1, B2, B3, B4, B5 a B6, až po minerální látky jako draslík, fosfor, vápník, hořčík, sodík a železo. Co z meruněk ale dělá speciální ovoce, je vysoký podíl takzvaného karotenu. Tato látka efektivně chrání proti rakovině a předchází tvorbě nádorů. Kromě toho posiluje spolu s vitaminem C a E imunitní systém, chrání kůži před nebezpečným UV zářením a pomáhají udržovat cévy propustné. Vitamin B5 posiluje nervy a kyselina listová podporuje krevní a buněčnou obnovu. Díky jejich vysokému obsahu mědi mají meruňky detoxikační účinky. Betakaroten navíc posiluje zrak. Ale to zdaleka není všechno – meruňky pomáhají proti únavě, rozzáří pleť mládím, zmírní astmatické potíže a zlepší náladu a koncentraci.

Dobrých důvodů, proč si dát meruňkové muffiny, máte tedy hned několik.

Meruňkové muffiny

Suroviny

300 g hladké mouky

půl balíčku prášku do pečiva

180 g cukru

20 g vanilkového cukru

2 vejce

230 ml mléka

8 meruněk

1 citron

120 g změklého másla

Postup

1 Troubu předehřejte na 180 stupňů a plech na muffiny vyklaďte papírovými formičkami.

2 Smíchejte máslo s oběma cukry a utřete do pěny. Postupně přimíchejte vejce a řádně ušlehejte. Vmíchejte mléko a kůru a šťávu z jednoho citronu a dál míchejte.

3 Smíchejte mouku a prášek do pečiva a přidejte do těsta. Potom těstem naplňte papírové formičky.

4 Meruňky rozpulte a vyjměte pecky. Na každý muffin položte vždy jednu polovinu meruňky.

5 Potom vložte plech na 20 minut do trouby. Jakmile muffinky začnou hnědnout, vyjměte je, nechte vychladnout a pocukrujte.

Dobrou chuť!





Celkem 1 komentářů

Tip na večeři

Více tipů

Kuře na paprice

(4 hlasů)

Pečený losos s chřestem

(1 hlasů)

Bramboráky

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat