Prostreno.cz

Slunečnicová chalva s vůní orientu

Chalva patří k nejstarším orientálním cukrovinkám (název pochází z arabského slova hilwa, sladký). Většina z vás si nejspíše vybaví klasickou sezamovou chalvu, která je kromě základní čisté verze (pouze ze sezamu) k dostání také ve variantách: s karobem, kakaem, vanilkou, s vlašskými ořechy, pistáciemi apod.

Před druhou světovou válkou se chalva vyráběla i u nás a byla běžně k dostání na poutích a jarmarcích. Za války byla tato výroba zastavena a doposud se ji nepodařilo plně obnovit. Dnes je v Česku tato cukrovinka k sehnání v supermarketech, v prodejnách se zdravou výživou či výživou pro sportovce, čajovnách a ruských prodejnách s potravinami.

My však dnes vyzkoušíme něco trochu jiného, než je běžně k dostání v obchodech, a to slunečnicovou chalvu. Slunečnicová chalva je jemnější, méně sladká, více kořeněná, a hlavně – je slunečnicová, takže v chalvě neucítíte typický sezamový „ocásek“.

Pro výrobu doporučujeme použít opravdu výkonný mixér, protože čím vyšší otáčky, tím jemnější konzistence, to je vcelku jasné. Ideální je použít mixér s pěchovadlem a otáčkami nad 20.000 RPM.

Slunečnicová chalva 

Ingredience

500 g slunečnicových semínek

4 lžíce medu (nebo oblíbeného sirupu)

1 lžička mleté skořice

vanilkový lusk

Postup

1 Slunečnicová semínka nasypejte do nádoby mixéru a pozvolna navyšujte otáčky až na nejvyšší rychlost. V průběhu mixování semínka v nádobě udusávejte a stírejte ze stěn pomocí pěchovadla. Po uplynutí cca 2 minut vám vznikne jednolitá slunečnicová hmota, která se lehce drolí.

2 V tomto stádiu přidejte do nádoby med, skořici a vyškrábaná semínka z vanilkového lusku a pomocí pulzního režimu ještě párkrát promíchejte. Pokud váš mixér nedisponuje pulzním režimem, použijte zkrátka nižší otáčky a ingredience postupně spojte.

3 Hotovou lepkavou směs rovnoměrně napěchujte do formičky a dejte ztuhnout do lednice.

4 Již po hodině můžete podávat. Před konzumací opatrně nakrájejte na kostičky či obdélníčky a obalte v lucumě nebo skořici, případně můžete obalit v moučkovém cukru.

Pokud vás základní recept přestane bavit, můžete zkusit ochutit také kakaem, čokoládou, sušeným mlékem, rozinkami, datlemi či jiným sušeným ovocem, případně růžovou nebo pomerančovou esencí (k dostání v obchodech s orientálním zbožím).

Pro výrobu můžete použít také tyčový mixér nebo food processor, ovšem výsledná konzistence nebude úplně hladká, a v chalvě se vám nejspíše objeví hrudky. Záleží na typu a výkonu spotřebiče, a především také na tom, co všechno zvládne.

Zdroj: onegreenplanet.org





Celkem 0 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat