Prostreno.cz

Šťavnatý zakrytý jablečný koláč

Šťavnatá náplň, jemně drobivá krusta a jednoduchá příprava – to je zakrytý jablečný koláč! Neexistuje lepší způsob, jak byste mohli potěšit rodinu nebo nečekané hosty.

Zakrytý jablečný koláč je plný jablek uprostřed dvou vrstev těsta. Můžete do něj použít jak obyčejnou bílou mouku nebo ji smíchat s třeba špaldovou nebo celozrnnou. Čerstvý vydrží dva až tři dny při skladování na chladném místě. A pokud si ho chcete vychutnat jako teplý dezert, stačí ho na chvilku ohřát v troubě nebo mikrovlnce.

Zakrytý jablečný koláč

Ingredience

1 vejce 

½ vanilka

1 lžička citronové kůry (jemně strouhané)

450 g mouky

3 lžička jedlé sody

150 g cukr

sůl

300 g máslo (studené, nakrájené na malé kousky)

Náplň

60 g rozinek

6lžic hnědého rumu

60 g cukr

½ lžička skořice (mletá)

1 lžíce škrobu

1½ kg jablek 

3 lžíce citronové šťávy

Postup

1 Vejce vyšlehejte vidličkou a 1 polévkovou lžíci z nich dejte do chladu. Vanilkový lusk podélně nakrájejte, vyškrábejte dřeň a smíchejte s citronovou kůrou, moukou, práškem do pečiva, cukrem a špetkou soli. Přidejte máslo a zbývající vejce a ručním mixérem vyšlehejte do hladkého těsta.

2 Těsto vytvarujte rukama do tlustého válce, rozdělte na tři porce. Dva díly vyválejte, třetí díl rozpulte a vytvořte dvě role (každý o délce 30 cm). Jednotlivě zabalte do potravinářské fólie a dejte na dobu nejméně 3 hodin do chladu.

3 Do náplně smíchejte rozinky s rumem a nechte 3 hodiny louhovat.

4 Vyjměte těsto z lednice a vymažte formu ( Ø 24 cm). Těsto na pomoučené pracovní ploše rozválíme do velikosti formy a vyřízneme v přesném průměru pomocí formy. Několikrát propíchněte vidličkou a dejte zchladit. Druhou část formy vytvarujte a vyřízněte stejně, dejte do formy a několikrát propíchněte vidličkou.

5 Role těsta použijte na okraje, přitlačte k hornímu okraji rukama kus po kousku.

6 Smíchejte cukr se skořicí a škrobem. Oloupejte, rozpulte a nakrájejte jablka na tenké plátky. Okamžitě promíchejte s citronovou šťávou. Slijte rozinky a smíchejte je s jablky se směsí cukru.

7 Vložte jablečnou směs do formy s těstem a rovnoměrně rozdělte. Přidejte druhou část těsta, jemně zatlačte na okraj a potřete zbývajícím vejcem. Pečeme v předehřáté troubě při 200 stupních po dobu 30 minut. Potom snižte teplotu na 180 stupňů a pečte dalších 30 minut.

8 Nechte jablečný koláč vychladnout ve formě na dortové mřížce po dobu nejméně 4 hodin.

Pokud by se vám jablka přejedla, můžete vyzkoušet i další varianty náplně.

Pikantní

Nakrájejte 100 g sušených meruněk (místo rozinek) na kostky, smíchejte se lžičkou perníkového koření (místo skořice) a 50 g nakrájených pistácií. Nahraďte bílý cukr hnědým nebo polovinu bílého cukru cukrem muscovado. Vše smíchejte s jablky.

Exotické

Lehce opečte 40 g drceného kokosu na pánvi bez tuku a smíchejte s 60 g brusinek a 40 g nakrájeného kandovaného zázvoru. To smíchejte s jablky.

Orientální

S jablky smíchejte 100 g nakrájených sušených fíků a 100 g nasekaných mandlí s lžičkou strouhané organické pomerančové kůry. Nahraďte polovinu bílého cukru 3–4 lžícemi levandulového medu.

Zdroj: essen und trinken, https://www.recepty.cz/recept/apple-pie-anglicky-jablkovy-kolac-148191





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat