Prostreno.cz

Jarní salát z pampelišek

Pampelišku najdete všude na loukách a zahradách. Její mladé, mírně hořké listy můžete sklízet na jaře ještě před kvetením a zpracovat je na lahodné pokrmy. Zde najdete vše, co potřebujete vědět o pampeliškách.

Pampelišky jsou nedílnou součástí jara. Jemné, zoubkované listy chutnají obzvláště dobře například v salátech. Žlutě kvetoucí rostlina pampelišky patří k sedmikráskám a roste téměř všude. Pokud si vyberete pampelišky ve volné přírodě, měli byste před prvním kvetením používat pouze mladé, jemné výhonky. Pampelišky můžete v kuchyni využít do salátů nebo podobně jako špenát.

Použití a skladování

Pampeliška chutná lehce nahořkle a je vhodná do salátů. Zvláště dobře ladí se salátovými dresinky vyrobenými z ořechového oleje a červeného vinného octa. Mírně hořkou chuť pampelišky můžete v dresinku potlačit trochou klasické nebo zakysané smetany. Lahodnou kombinaci také tvoří pampelišky v míchaném salátu se smetanovou hořčičnou omáčkou.

Z rostliny lze použít nejen listy, ale také pupeny, květy a kořeny. Z květů pampelišky se získává sirup a želé, které chutná jako sladká pomazánka. Mladé pupeny lze také snadno zpracovat –⁠ jednoduše naložte pampeliškové hlavy spolu s octem, estragonem, petrželkou, česnekem a cibulovými kroužky do uzavíratelné nádoby a nechte celé louhovat po dobu 8 až 10 týdnů. Poté si můžete vychutnat nakládaná poupata.

Z kořenů můžete vyrobit náhražku kávy. Kromě toho můžete pít pampelišku jako čaj. Pokud používáte čerstvě sklizené listy pampelišky, je nejlepší je připravit a jíst ve stejný den. Nepoužité zbytky snadno zmrazíte v sáčku nebo krabičce.

Lahodným způsobem zpracování je také pampeliškové pesto. Pro jeho výrobu vezměte spoustu listů pampelišky, 1 až 2 stroužky česneku, 6 polévkových lžic olivového oleje, 5 polévkových lžic citronové šťávy, 50 g mandlí, 100 g nakrájeného parmazánu, celou věc rozmixujte a ochuťte solí a pepřem.

Zdraví v každém listu

Protože pampeliška patří k rostlinám s vysokým obsahem vitaminu C, měli byste ji do svého jídelníčku rozhodně zařadit. Navíc obsahuje také vysoký obsah hořčíku. Pokud budete sbírat volně rostoucí rostliny, vždy se ujistěte, že jsou v nejvyšší možné bio kvalitě.

A pokud vás nenapadá, jak byste mohli pampelišku využít, přinášíme recept na lehký jarní salát.

Pampeliškový salát s hrozny

Ingredience

2 vejce 

1 pampeliška

100 g zelených hroznů bez semen

1 červená cibule

2 lžíce ovocného octa

1 lžíce sladké hořčice

sůl, pepř

2 lžíce olivového oleje

30 g hoblovaného parmazánu

Postup

1 Vejce vařte asi 8–⁠9 minut. Pampelišky pořádně umyjte.

2 Zelené hrozny omyjte, případně rozpulte. Rozpulte červenou cibuli a nakrájejte na proužky.

3 Smíchejte 2–⁠3 lžíce ovocného octa s polévkovou lžící sladké hořčice, solí, pepřem a 2 lžícemi olivového oleje.

4 Otrhejte pampelišku a smíchejte s hrozny, cibulí a dresinkem v misce.

5 Oloupejte, rozpulte a přidejte vejce. Na salát rozprostřete 30 g hoblovaného parmazánu.

Zdroj: essen und trinken






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Hruškové lívanečky

(29 hlasů)

Vaječná omeleta s lososem

(35 hlasů)

Frittata s rajčaty

(12 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat