Prostreno.cz

Mandle v kuchyni jsou zárukou luxusních chutí

Mandle chutnají lahodně ve sladkých a kořeněných pokrmech, jako svačinka mezi jídly a jsou základem marcipánu. Díky složení mastných kyselin jsou také dobré pro srdce a oběh.

Mandle lze v kuchyni použít různými způsoby. Jsou populární ve sladkých pokrmech, koláčích, dortech a sušenkách. V kořeněných pokrmech jsou příjemným překvapením a zárukou rozmanitosti. Mandle se také používají k výrobě marcipánu a ve spojení s karamelem se stávají křehkým nugátem. Mandle chutnají lahodně ve sladkých a kořeněných pokrmech.

Dva druhy mandlí

V podstatě můžeme rozlišit mezi sladkými a hořkými mandlemi. Rozdíl je obsah hořkého mandlového oleje. Hořké mandle se používají k výrobě oleje, aromatických extraktů a likérů, jako je amaretto. Obsahují sloučeninu, ze které se kyselina kyanovodíková uvolňuje působením vody a enzymů. Pro děti mohou být i malá množství vysoce toxická. Pokud se hořké mandle tepelně upraví, kyselina kyanovodíková se odpařuje a spotřeba je bez problémů.

Sladké mandle chutnají oloupané a neloupané, celé nebo mleté, pečené i vařené. Neloupané zboží je kvalitnější; hnědá slupka se snadno odstraní, když mandle na chvíli spaříte v horké vodě. Mleté mandle jsou surovinou pro výrobu marcipánu. Celé mandle zdobí sušenky a koláče a jsou křupavým vrcholem čokolády a sladkostí.

Odkud se berou mandle

Mandle jsou peckovice mandlového stromu z rodiny růží. Domov mají na ve Střední Asii, ale jedna třetina celkové produkce dnes pochází z USA. Plody jsou chráněné hnědou slupkou a při vývozu jsou většinou již bez tvrdé skořápky. Sladké a hořké mandle se liší pouze chutí.

Sladké mandle obsahují asi 54 procent zdravého tuku a asi 20 procent bílkovin. Jsou bohaté na provitamin A, vitamín B2 a vitamin E a obsahují minerály draslík, fosfor, hořčík a vápník. Vzhledem k tomuto cennému složení byste je měli čas od času jíst jen tak syrové.

Všestrannost jako tajemství úspěchu

Mleté mandle mohou někdy částečně nebo úplně nahradit bílou mouku nebo škrob a díky nim jsou dortová těsta a koláče aromatičtější a šťavnatější. Jsou základní ingrediencí pro pusinky, stejně jako pro mandlové petit fours. Italské piškoty také vděčí za svou typickou strukturu mletým mandlím.

Mandle v pikantní a sladké variantě

Sladké mandle se také používají v pikantní kuchyni; jsou nedílnou součástí orientální kuchyně. Křupavé restované na másle, mandlové lupínky se dokonale hodí k rybám, masu a kuřecímu masu. Mletými mandlemi výborně ochutíte polévky a zahustíte omáčky na těstoviny.

Zdroj: názory autora, www.lifeline.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat