Prostreno.cz

Nadýchaný Hot Cross Buns

Hot Cross Buns neboli „bochánky s křížem“ jsou sladkou a nadýchanou, kořením vonící buchtou z kynutého těsta plnou rozinek, proslazované kůry nebo jiného sušeného ovoce.

Pokud jste se již s tímto pečivem někdy setkali, jistě ve vás zanechalo příjemnou chuťovou vzpomínku, protože snad neexistuje nikdo, koho by měkoučké a voňavé Hot Cross Buns nechaly chladnými! Chuťově jsou podobné máslové a nadýchané vánočce, jen v trochu kořeněnější a šťavnatější verzi. Každého, kdo toto pečivo kdy ochutnal, jistě napadlo: „Tak tohle bych asi doma neupekl/a…“, ale nenechte se zmýlit! Hot Cross Buns se připravují snadněji, než si myslíte. Zvláště pokud máte kuchyňský robot.

Co potřebujete pro Hot Cross Buns

Pokud jde o základní suroviny, tento recept můžete připravit s použitím jakéhokoli typu droždí – instantní, aktivní suché i čerstvé droždí.

Hot Cross Buns

Ingredience

Těsto

3 čajové lžičky instantního droždí (nebo 9 gramů čerstvého)

100 g moučkového cukru

1 a 1/2 hrnku mléka, teplého

640 g hladké mouky (pro celozrnnou verzi klidně použijte chlebovou)

2 lžičky skořice

2 lžičky „mixed spice“ koření (nebo perníkového koření) *

1/2 lžičky soli

1 hrnek rozinek

Kůra z jednoho pomeranče

50 g másla

1 vejce při pokojové teplotě

Kříže:

1/2 hrnku libovolné mouky

5 lžic vody

Glazura:

1 lžíce meruňkového džemu

2 lžičky vody

*Originální receptura obsahuje „Mixed spice“, co je mix pikantního sladkého koření (skořice, muškátový oříšek, nové koření, případně hřebíček, zázvor, koriandr a pepř). Zakoupíte v obchodech s britskými potravinami, například v Marks&Spencer. Pokud však nemáte k dispozici, postačí perníkové koření.

Postup na přípravu těsta

Do velké mísy dejte mouku, droždí, cukr, všechno koření, skořici a sůl. Krátce promíchejte v kuchyňském robotu s nástavcem/hákem na těsto. Přidejte máslo, mléko, vejce, sultánky a nastrouhanou kůru z pečlivě omytého pomeranče.

Pokud používáte kuchyňský robot, nechejte míchat, dokud nevznikne hladké elastické těsto (tzn. cca 5 minut při rychlosti 2). Pokud se těsto stále lepí na stěny mísy, přidejte trochu mouky. Ideální stav je, když se těsto zcela odlepí od stěn mísy a vytvoří velkou jednotnou kouli. Těsto z hnětacího háku sundejte, vraťte do mísy a nechte ještě jednou promíchat, dokud se znovu nepřilepí na hnětací hák.

Pokud k dispozici kuchyňský robot nemáte, zpracujte ručně na pomoučněné pracovní ploše. Těsto je dostatečně uhnětené tehdy, když je hladké a pružné (netrhá se při natahování).

Těsto nechte v míse, přikryjte potravinářskou fólií a uložte na teplé místo kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem (čili 30 minut až hodinu, podle toho na jak moc teplé místo umístíte.

Tvarování

Plech o rozměrech 31,5 × 23,5 cm vyložte pečicím papírem s přesahem. Z mísy, kde vám kyne těsto, odstraňte fólii a těsto propíchněte, aby se vyfouklo.

Pracovní plochu poprašte moukou, těsto položte na pracovní plochu a vytvarujte do válečku – tím se vyfoukne přebytečný vzduch. Nakrájejte na 12 stejných kusů.

Z každého kousku vytvořte kouli, a postupně skládejte na plech v poměru 3 × 4. Plech s buchtičkami opět položte na teplé místo (přikryté fólií nebo utěrkou) a nechte 30–45 minut, dokud těsto nevykyne asi o 75 %.

V průběhu kynutí si předehřejte troubu na 180 °C.

Kříže

Smíchejte mouku a vodu, abyste získali hustou tekutou pastu. Pomocí lžíce pak touto pastou naplňte sáček s kulatým otvorem o průměru 3 mm a začněte na buchtičkách malovat linie do kříže. Nejlepší je dělat linii v kuse, tedy bez přerušení od jedné stěny plechu ke druhé napříč přes bochánky.

Pečení

Pečte 25 minut, nebo dokud není povrch tmavě zlatavý. Mezitím si připravte trochu džemu s vodou do misky a vložte do mikrovlnné trouby na 30 sekund. Promíchejte, aby se obě přísady spojily.

Houstičky vyjměte z trouby a přemístěte na mřížku. Ještě teplé potřete džemovou směsí, aby získaly svůj proslulý lesk. Před podáváním nechte vychladnout.

Zdroje: www.reciptineats.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat