Prostreno.cz

Rychlé letní večeře

Jste unavení po celém parném letním dni a toužíte dobít baterky chutnou večeří, která vás vzpruží a osvěží zároveň? A ideálně takovou, která nevyžaduje zdlouhavou přípravu a už vůbec ne další působení tepla?

Protože, buďme k sobě upřímní: Poslední věc, kterou chcete během horké letní noci dělat, je zapínat troubu nebo strávit hodiny vařením u sporáku, že….

Takže, jaké máte možnosti, pokud si chcete v klidu pohovět na terase nebo verandě, se skleničkou vychlazeného bílého a něčím malým na zub?

Inspirujte se třemi lehkými pokrmy/saláty, které si můžete dle libosti upravit přidáním např. kozího sýra, nebo grilovanými kuřecími kousky (pokud máte možnost venkovního grilování).

Salát z mladého zelí s mrkví

Ingredience na 4 porce

1 hlávka mladého zelí

1 lžička soli

1 lžička drceného kmínu

2 nastrouhané mrkve

1 citron

1 lžička medu

2 lžíce olivového oleje

špetka pepře

Postup

Hlávku zelí naporcujte na čtvrtky a poté nakrájejte na slabé nudličky. Přidejte sůl, kmín, pepř a mrkev nastrouhanou najemno. Pro přípravu zálivky vymačkejte citron, přidejte nastrouhanou citrónovou kuru ze ¼ citronu, smíchejte s medem a olejem. Vše pak na závěr společně promíchejte.

Studená okurkovo-jogurtová polévka

Ingredience na 4 porce

2 okurky (salátové nebo hadovky)

1 stroužek česneku

1 velký řecký jogurt

sůl, pepř

1 lžíce nasekaného čerstvého kopru

Hrst nasekaných vlašských ořechů (případně dýňových semínek)

Postup

Okurky oloupejte a nastrouhejte na nudličky. Česnek prolisujte (nebo utřete), přidejte sůl a vmíchejte jej společně s jogurtem do okurek. Dochuťte koprem, pepřem, ořechy a dejte do lednice vychladit. Podávejte s plátkem žitného chleba.

Letní salát s balkánským sýrem

Ingredience na 4 porce

1 salátová okurka

200 g rajčat

2 papriky

jarní cibulka

olivový olej, pepř

100 g balkánského sýra nebo fety

Postup

Všechnu zeleninu nakrájejte na kostičky, promíchejte s pár kapkami oleje a pepřem. Posypejte nahrubo nastrouhaným balkánským sýrem nebo fetou. Není potřeba dále dochucovat – sýry jsou dostatečně slané. Podle chuti přidejte také nakrájené černé olivy, lístky bazalky, případně hrst semínek (sezam, len, slunečnice apod.)

Zdroj: Názor autora - celý článek





Celkem 2 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat