Prostreno.cz

Dodejte obyčejnému salátu středomořskou atmosféru

Většina lidí v létě přechází na rychlou a studenou kuchyni, v níž dominují saláty všeho druhu. I když existuje nekonečně mnoho kombinací, dresinků a salátových zálivek, středomořský nádech pokrmu nezklame nikdy. Jaké kulinářské tipy i váš salát promění v poklad?

Používání ingrediencí inspirovaných Středozemním mořem je v horkých měsících roku trefou do černého. Jak a čím dochutit jinak nudný salát? Tohle jsou prázdninové nezbytnosti!

Preferujte italské sýry

Pecorino Romano je tvrdý, slaný italský sýr, často používaný ke strouhání. Vyrábí se z ovčího mléka a je běžně k dostání v českých supermarketech. Co dělá s chuťovými buňkami? Po delším zrání se na sýru vytvoří kůrka sýrově žluté barvy o různé tloušťce v závislosti na délce zrání. Počítejte s výrazně pikantní chutí, oproti známějšímu parmezánu štiplavější. Stačí nastrouhat pár hoblinek do salátu a dočkáte se ořechové, ostré chuti. V obchodě hledejte Pecorino Romano, které je staré 8 měsíců a déle. Takový sýr má koncentrovanější chuť.

Dochucujte oreganem

Oregano neboli dobromysl obecná je typická bylinka středomořské kuchyně, která se považuje za příbuznou majoránky. Dá se pěstovat v květináči za oknem nebo na zahrádce. V sušeném stavu se opéká na suché pánvi, teplo z ní vytahuje chuť a aroma. Sluší se také uvést, že se z oregana vyrábí i olej, který je neuvěřitelně účinný při otravě potravinami, střevní chřipce, různých ekzémech a infekcích.

Ochutnejte suchý salám Calabrian soppressata

Pokud jste masový typ a nějakou tu „živočišnost“ si neodepřete ani do salátu, přidejte do něj soppressatu, pikantní suchý salám. Soppressata má velmi starověký původ. Na rozdíl od jiných uzených mas má zploštělý tvar, který je způsoben lisováním během procesu sušení. Soppressata je jedním z kulinářských symbolů kalábrijské gastronomie. Můžete si ho vychutnat nejen samotný, ale i s plátky domácího chleba nebo s čerstvou zeleninou. Chcete-li udělat dobrý předkrm, můžete na prkénku naservírovat několik plátků salámu společně se sýry, jako je polozralé pecorino.

Mějte po ruce extra panenský olivový olej

Extra panenský olivový olej se vyrábí pouze mechanickými metodami – drcením a lisováním oliv. To mu dává zelený odstín, svěží olivovou vůni a chuť, která se liší podle odrůdy oliv a podmínek pěstování. Takto zpracovaný olej si zachovává prospěšné fytochemikálie a zdá se, že v kombinaci s listovým salátem (nebo jinou zeleninou) je symbolem středomořské stravy. Máte ho na léto dostatek?

Zdroje: www.eatingwell.com, www.bottegadicalabria.com, www.wikipedia.org





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat