Prostreno.cz

Zužitkování hnědých banánů

Hnědé banány jsou příliš dobré na to, abychom je zkrátka jen tak vyhodili. Máme pro vás tři chutné nápady na jejich využití.

Přezrálé banány s hnědými skvrnami vypadají sice nevábně, a ani svou konzistencí ke konzumaci příliš nelákají – a tak často skončí v koši. Ale místo toho, abychom je zlikvidovali, mnohem lepší možností je jednoduše je „recyklovat“. Zde jsou tři lahodné nápady, pro které je přezrálé ovoce ideální:

Banánové palačinky

Ingredience na 2 porce

2 velmi zralé banány

1 vejce

1 špetka soli

120 ml mléka

3–4 lžíce mouky

olej na smažení

Postup

1 Banány oloupeme, nakrájíme na kousky a pak rozdrtíme vidličkou v misce. Přidejte vejce, sůl a mléko, pak vše rozmačkejte do pěnivé hmoty a vmíchejte mouku.

2 Zahřejte trochu oleje na pánvi a smažte banánové palačinky několik minut z obou stran až do zlatohnědé.

Banánové smoothie

Ingredience na 1 sklenici

1 zralý banán

1 hrst špenátu

1/2 avokáda

1 jablko

Šťáva z půlky citronu

300 ml vody

Postup

1 Avokádo rozpulte a vyjměte dužinu z jedné poloviny. Umyjte špenát. Banány oloupeme a nakrájíme na hrubé kousky. Jablko rozkrojte na polovinu, vyjměte jádro a nakrájejte na hrubé kousky. Přidejte avokádo, banány, špenát a jablko do mixéru, přidejte vodu a šťávu z poloviny citronu.

2 Vše rozmixujte, dokud se nevytvoří krémová hmota. Pak si vychutnejte zelené smoothie krásně vychlazené.

Banánové ovesné sušenky

Ingredience pro asi 10 kousků

1 zralý banán

100 g jemných ovesných vloček

1 vejce

35 g měkkého másla

75 g hnědého cukru

1 lžička vanilkového extraktu

100 g mouky

1 1/2 lžičky jedlé sody

1/2 lžičky skořice

1 špetka soli

čokoládové kousky

Postup

1 Předehřejte troubu na 180 stupňů. Rozdrťte banán ve velké misce vidličkou, dokud z něj nebude jemná kaše. Přidejte cukr, máslo, vejce a vanilkový extrakt. Vše promíchejte ručním mixérem, dokud se nevytvoří mírně pěnivá hmota.

2 V jiné misce smíchejte ovesné vločky, mouku, prášek do pečiva, skořici a sůl. Pak přidejte vše do banánové směsi a míchejte, dokud se vše nespojí. Přidejte čokoládové kousky a pečlivě promíchejte.

3 Vytvořte pomocí dvou lžic malé hrudky a položte je na plech pokrytý pečicím papírem. Pak je lehce splácněte lžící.

4 Pečeme sušenky v troubě po dobu 12–15 minut. Hotové sušenky nechte na podnosu asi 10 minut, pak položte na mřížku dortu a nechte je úplně vychladnout.

Zdroj: www.goodhousekeeping.com, www.eatthis.com





Tip na oběd

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat