Prostreno.cz

Výroba vlastního sirupu do kávy

Milujete karamelové či dýňové latté, perníkové nebo oříškové cappuccino a další ochucené kávové nápoje, ale nechcete každý den utrácet u stánků s kávou?

Vyrobte si vlastní sirup do kávy, kterým si ozvláštníte svůj odpolední šálek k relaxaci nebo termo hrnek s kávou při procházce podzimní přírodou. 

Základní sirup

Jednoduchý základní sirup je výchozím bodem pro většinu sirupů v našem výběru, a jak název napovídá, je skutečně velmi snadné jej vyrobit. Jde jen o to smíchat stejné množství cukru a vody (tedy např. hrnek cukru a hrnek vody) a pak vařit, dokud se cukr nerozpustí a tekutina mírně nezhoustne. Sám o sobě tento sirup vaší kávě žádnou příchuť nedodá, ovšem i pro něj naleznete využití zejména v případech, kdy se chcete ujistit, že se cukr důkladně rozpustí (frappé apod.).

Vanilkový sirup

K dosažení stále oblíbenější vanilkové příchuti kávy stačí pouze přidat rozpůlený vanilkový lusk do základního sirupu během vaření. Nebo, pokud jsou vaše zásoby ve spíži omezené, můžete po vychladnutí sirupu přidat trochu vanilkového extraktu. (Pro intenzivnější chuť můžete dokonce udělat obojí). Využití je vanilkového sirupu je rozmanité. Stačí přilít do ranní kávy nebo jím ozvláštnit ledovou kávu.

Karamelový sirup

Hned po vanilce je karamel druhou nejoblíbenější kávovou příchutí. Mimo jiné je to nejoblíbenější přísada v kávových nápojích u Starbucks. Doma si karamelový sirup vyrobíte stejně snadno jako vanilkový. Trik pro výrobu karamelového sirupu do kávy je zkrátka povařit cukr a vodu trochu déle, a to tak, aby směs dosáhla zlaté barvy. Jakmile vychladne, přidejte vanilku a špetku soli, abyste zvýraznili karamelovou chuť.

Mandlový sirup

Možná budete překvapeni, že mandlový sirup nechutná moc jako mandle, na které jste zvyklí. Tento recept využívá mandlový extrakt, který pochází z hořkého mandlového oleje. Je to příchuť sama o sobě, která je sice lehce oříšková, ale zároveň sladká. Pokud jste někdy vyzkoušeli Amaretto, pak zhruba víte, co očekávat. Připravte si základní sirup podle návodu v úvodu článku, po uvaření sejměte z plotny a vmíchejte 2 lžičky mandlového extraktu. V kávě budete nenápadný mandlový chuťový ocásek milovat!

Skořicový sirup

Nic nenavodí vánoční atmosféru více než chuť skořice, připomínající čerstvě upečené cukroví a večer u krbu. Vyměňte horkou čokoládu za skořicové latte, a za pár minut budete ve sváteční náladě, to nám věřte. V malém hrnci přiveďte k varu hrnek vody, vmíchejte hrnek cukru, dokud se úplně nerozpustí. Snižte teplotu a vložte 4 tyčinky skořice. Přikryjte a duste asi 5 minut. Poté sejměte z plotny a nechejte skořici v přikrytém hrnci ještě několik hodin macerovat. (ideálně přes noc). Tyčinky skořice pak vyhněte a na závěr vmíchejte cca ½ čajové lžičky vanilkového extraktu.

Zdroj: názor autora





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat