Prostreno.cz

Mandlový chléb je zdravou variantou chleba

Recept na chléb z mandlové mouky zní asi poněkud zvláštně, vzhledem ke sladké povaze mandlí. Pravdou však je, že se jedná o jeden z nejlepších zdravých nízkosacharidových variant chleba!

Recept je navíc přirozeně bezlepkový, a díky tomu, že je bez mouky, také low carb. Aby mandlový chléb chutnal opravdu jako chléb (a ne jako mandlový dort) je potřeba znát několik fíglů, o které se s vámi samozřejmě podělíme. Hlavní trik je o vejcích. Namísto použití celých vajec použijete několik bílků, což udělá velký rozdíl ve struktuře. Výjimečná chuť je pak jen bonusem navíc.

Stejně jako v každém receptu na pečivo, i tento má dva druhy ingrediencí: mokré a suché. Obojí je vhodné smíchat zvlášť a až poté spojit dohromady.

Tekuté „mokré“ ingredience

Rostlinný olej – nejlepší je olej z hroznových semínek, ale postačí jakýkoli olej s jemnou nevýraznou chutí, jako je panenský olivový olej, deodorovaný kokosový olej apod.

Velká vejce plus vaječné bílky – kombinace celých vajec a vaječných bílků vytváří chléb se světlou texturou.

Jablečný ocet – jemně sladká kyselina v jablečném octu aktivuje jedlou sodu a vyrovnává chutě

Suché ingredience

Mandlová mouka – pro odlehčenou verzi použijte odtučněnou mandlovou mouku. Pokud máte možnost, smíchejte ji s moukou z celých mandlí (tedy i se slupkou), která je tmavší zlatavé barvy, a vašemu chlebu dodá příjemný odstín. Případně si vyrobte vlastní mandlovou mouku s použitím výkonného mixéru.

Mletá lněná semínka – vybírat můžete ze svou variant: běžné lněné semínko nebo zlaté lněné semínko. Lze použít kterékoli z nich, avšak obyčejná lněná semínka budou v chlebíku znát v podobě tmavých teček, zatímco zlaté lněné semínko vytvoří vzhledově neutrálnější chléb (což ocení zejména rodiče dětí, které mají ve zvyku vše zkoumat).

Mandlový chléb

Tekuté ingredience

2 velká vejce pokojové teploty

3 velké vaječné bílky pokojové teploty

5 polévkových lžic rostlinného oleje

1 polévková lžíce jablečného octa

1 polévková lžíce javorového sirupu (nebo medu)

Suché ingredience

2 hrnky mandlové mouky

¼ hrnku mletého lněného semínka

¾ lžičky jedlé sody

1 čajová lžička prášku do pečiva*

½ lžičky jemné mořské soli

Příprava

1 Tekuté ingredience smíchejte dohromady. Do středně velké mísy nalijte olej, vejce, bílky, jablečný ocet a tekuté sladidlo (med, sirup). Důkladně promíchejte všechny ingredience dohromady, dokud nevznikne hladká emulze.

2 Poté smíchejte dohromady suché ingredience. Do větší mísy nasypejte mandlovou mouku, lněné semínko, jedlou sodu, prášek do pečiva a sůl. Míchejte, dokud se vše dobře nespojí.

3 Tekuté ingredience pak za stálého míchání postupně přilévejte do suchých. Míchejte dohromady, dokud se nespojí. Hotové těsto nalijte do vymazané chlebové obdélníkové formy a pečte cca 35 minut (v předem vyhřáté troubě!), nebo dokud není bochník dozlatova hnědý (nezapomeňte na trik se špejlí. 

4 Po upečení nechejte 10 minut vychladnout a poté vyklopte na mřížku, kde necháte chléb zcela vychladnout.

5 Nikdy nekrájejte teplé! Bezlepkové pečivo se za tepla drolí a lepí na nůž. Před krájením a podáváním tedy nechejte důkladně vystydnout.

Jak konzumovat

Udělejte si avokádový toast: Plátek chleba potřete silnou vrstvou rozmixovaného avokáda s česnekem a solí.

Použijte jej k přípravě sendviče: Obložte plátek chleba plátkem pečeného krůtího masa, rajčaty a hlávkovým salátem

Podávejte s vrstvou krémového sýra (nebo arašídového másla) apod.

Zdroj: názor autora





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat