Prostreno.cz

Jarní rizoto s parmazánem hotové do dvaceti minut

Krémové a lahodné rizoto připravené do dvaceti minut je ideální volbou pro rychlou rodinnou večeři, a zároveň je skvělým způsobem, jak přimět děti, aby snědly nějakou zeleninu.

Pesto si můžete připravit do zásoby, a vytáhnout jej jako eso v rukávu kdykoli bude potřeba. Celou přípravu rizota to pak ještě více urychlí. Svěží zelená barva pesta a bylinek navíc oživí váš stůl a navodí tu správnou jarní náladu.

Jarní rizoto s parmazánem

Ingredience

1 litr kuřecího vývaru

 80 g másla

1 cibule, nakrájená nadrobno

2 stroužky česneku, rozdrcené

330 g rýže arborio

hrst čerstvých lístků bazalky

40 g jemně nastrouhaného parmazánu (plus navíc na posypání)

45 g piniových oříšků, pražených

120 g baby špenátu (plus navíc k podávání)

80 ml olivového oleje

180 g balíček haloumi, nakrájený na plátky

Postup

1 Nejprve si připravte vývar. Pokud máte železné zásoby v lednici nebo v mrazáku, pouze ohřejte v hrnci a připravte na další použití v receptu. V samostatné pánvi rozpusťte máslo na středním ohni.

2 Přidejte cibuli a polovinu česneku, a na mírném plameni za stálého míchání smažte 5 minut nebo do změknutí. Poté přidejte rýži a míchejte 2–3 minuty, nebo dokud zrnka nebudou lehce sklovitá.

3 Přidejte 1 naběračku vařícího vývaru k rýži a důkladně promíchejte vařečkou, dokud se tekutina zcela nevstřebá. Postupně přilijte všechen zbylý vývar. Před přidáním každé další naběračky vždy promíchejte a čekejte, až se tekutina odpaří. Až poté přilévejte další.

4 Tento postup opakujte tak dlouho, dokud rýže nezměkne, ale přesto zůstane pevná na skus (cca 15–20 minut.)

5 Do mixéru nasypejte bazalku, parmazán, piniové oříšky, zbývající česnek a polovinu množství špenátu. Rozmixujte v jednolité pesto s kousky oříšků a lístků (tedy ne do konzistence kaše). Za běhu motoru přilévejte tenkým stálým proudem olej, dokud se nespojí s ostatními ingrediencemi.

6 Na úplný konec rozpalte nepřilnavou pánev na středně vysokou teplotu. Halloumi restujte 1–2 minuty z každé strany nebo dozlatova.

7 Pak už stačí jen zkompletovat a dochutit podle sebe. Do hrnce s rizotem přidejte pesto a zbývající špenát, důkladně promíchejte, dokud se vše nespojí a špenát nezačne vadnout.

8 Servírujte do misek, na vrchu ozdobte restovaným halloumi (celými plátky nebo nakrájeným na kostičky), přidejte na ozdobu pár lístku špenátu nebo bazalky, posypejte parmazánem a zlehka zakápněte olivovým olejem.

Zdroj: názor autorky






Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Krupicová kaše

20min
(2 hlasů)

Lívance bez vajec

15min
(1 hlasů)
Více tipů

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba