Prostreno.cz

Výroba domácích těstovin není věda

Existuje celkem 600 různých druhů těstovin, ale většinu jako první napadnou špagety. Dlouhé tenké nudle zbožňují všichni bez ohledu na věk. Na přípravu nepotřebujete nic než hrnec. A možná trochu česneku, chilli, olivového oleje a parmazánu. Perfektní večeře je hotová. Udělat si ale domácí špagety není nic složitého a odmění se vám nesrovnatelně lepší chutí.

Špagety pocházejí samozřejmě z Itálie a jsou to asi 25 cm dlouhé nudle s kulatým průřezem a průměrem 2 mm. Kromě špaget existuje mnoho různých variant klasického typu těstovin. Bucatini jsou například kulaté, duté těstoviny. Další variací je linguine; ploché, obdélníkové těstoviny. 

Italové těstoviny nabírají pouze vidličkou na vnitřním okraji talíře. Náš „zlozvyk“ točit špagety na lžíci vidličkou naopak pochází z USA. Když si takhle dáte špagety v Itálii, okamžitě ve vás poznají turistu.

Špagety bolognese jsou u nás klasika, ale v Itálii se s nimi nesetkáte. Italové na kuchyni bolognese používají tagliatelle, protože špagety jsou příliš úzké a neabsorbují omáčku. Když se nad tím pořádně zamyslíte, to je ten důvod, proč všechno mleté ​​maso vždy skončí na dně talíře. V Itálii se špagety tradičně jedí se zeleným nebo červeným pestem a „al pomodoro“ s čerstvými rajčaty.

Domácí špagety – ze správného těsta

Mouka

Pokud si chcete špagety vyrobit sami, je nejlepší použít italskou mouku z tvrdé pšenice typu 00, protože je obzvláště jemná a má vysoký obsah lepku. Pokud váš supermarket nenabízí mouku z tvrdé pšenice, můžete ji nahradit krupicí z tvrdé pšenice a pšeničnou moukou (typ 405 nebo 550) v poměru 1 : 1. Případně můžete použít i celozrnnou, kaštanovou, cizrnovou nebo pohankovou mouku. Pokud používáte normální pšeničnou mouku, před přípravou těsta ji jednou prosejte a přidejte 1 polévkovou lžíci olivového oleje, aby bylo těsto hladší.

Smícháním jednotlivých složek po troškách je těsto na těstoviny obzvláště vláčné. Máte tak jistotu, že se při formování špaget neroztrhne.

Bez vajec nebo s?

Máte na výběr, zda chcete těsto na těstoviny připravovat s vejci nebo bez nich. Vejce těsto udělají chutnější a pevnější, ale také lepivější. Proto se používá především k přípravě raviol nebo tortellini, aby plněné těstoviny dobře držely.

Špagety s vejcem jsou ale krásně žluté a obzvlášť chutné. Tato varianta však není vhodná pro následné sušení pro delší trvanlivost. Pokud chcete připravovat a skladovat velké množství špaget, doporučuji těsto na těstoviny připravit bez vajec, takže místo toho použijte mouku z tvrdé pšenice.

Pro těsto na těstoviny s vejci platí pravidlo: Na čerstvé těstoviny potřebujete vždy 1 vejce velikosti M na 100 g mouky.

Voda a olej

V ingrediencích těsta na čerstvé těstoviny je mnoho variací, ale olivový olej by neměl chybět. Alespoň pokud chcete těstoviny vyrábět ručně. Přispívá také k obzvláště hladkému těstu.

Vejce na těsto na těstoviny vyndejte z lednice nejlépe půl hodiny předtím, než je začnete připravovat. Při pokojové teplotě se lépe spojí s moukou a těsto bude hladší. Pokud potřebujete do těsta přidat trochu vody, pokud je příliš suché, měla by být také vlažná, aby bylo těsto pružnější.

Vyrobte si vlastní špagety krok za krokem

Základní recept s vejcem

400 g mouky (typ 405)

4 vejce

1 špetka soli

Příprava

1 S těstem se dobře pracuje, když si na pracovní plochu dáte mouku, vytvoříte důlek a přidáte vejce a špetku soli. Pomocí vidličky zapracujte vajíčko zevnitř ven. Nenechte se odradit – těsto bude mezi tím velmi nespolupracující. Těžko si představit, že se ze suché hrudky jednou stane hladké těsto. Ale s trochou trpělivosti a silnými rukama se vám to podaří! Je důležité, abyste trochu vody přidali pouze v případě, že se těsto po 5 minutách stále drolí.

2 Těsto hněteme alespoň 5, ale ne více než 10 minut. Má to být lehce lepivé, ale pokud to hnětete déle než 10 minut, lepek v mouce se příliš spojí a vznikne tuhá, lepivá hmota.

3 Pokud hotové těsto jemně zatlačíte prsty, mělo by se po pár sekundách znovu roztáhnout. Hotové těsto pevně zabalte do potravinářské fólie nebo přikryjte mírně navlhčenou utěrkou a nechte alespoň 30 minut odpočívat.

4 Potom těsto pomocí stroje nebo válečku vyválejte na tloušťku asi 3–4 mm a rozřežte na špagety požadované délky. Nezapomeňte je vždy dobře pomoučit, aby se neslepily. Čerstvé nudle jsou hotové mnohem rychleji než kupované. Zpravidla jsou uvařené již po 2 minutách.

5 Zalijte omáčkou podle vlastní chuti a dobrou chuť!

Zdroj: www.springlane.de/magazin/rezeptideen/spaghetti-selber-machen/






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat