Prostreno.cz

Švédský jablečný koláč s pudinkem

Pudink dodá jablečnému koláči úžasně krémovou chuť a ovoce ho zase skvěle osvěží. Tady je recept na nedělní koláč bez pečení.

Lahodný sušenkový základ, ovocně-sladká vrstva jablečného pudinku a smetana dělají ze švédského jablečného koláče nebeskou pochoutku pro mlsné jazýčky. A to nejlepší: Nejen, že skvěle vypadá, recept je navíc jednoduchý a zvládnete ho úplně bez pečení. Vyzkoušejte a užijte si jeho lahodnou chuť teď hned!

Švédský jablečný koláč s pudinkem

Přísady

Na těsto:

125 g dlouhých piškotů

125 g máslových sušenek

150 g másla

Na náplň

1 kg jablek

1 citron, šťáva z něj

135 g cukru

2 vejce

1 balíček vanilkového cukru

1 balení vanilkového pudinkového prášku na vaření

150 ml vody

Dodatečně

400 g smetany

1 balíček vanilkového cukru

1 ztužovač smetany

Čokoládové hobliny nebo kakaový prášek (volitelné)

Příprava

1 V hrnci rozpustíme máslo a poté necháme vychladnout.

2 Dlouhé piškoty a máslové sušenky vložíme do mrazicího sáčku a rozdrtíme válečkem. Poté do rozpuštěného vychladlého másla přidáme drobky ze sušenek a dobře promícháme.

3 Formu na dort (cca 26 cm v průměru) vymažeme tukem, dno vyložíme pečicím papírem a navrch rozprostřeme sušenkovou směs. Rukama jemně a rovnoměrně zatlačíme na dno formy.

4 Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nastrouháme na tenké nudličky. Vymačkáme citron a šťávou zalijeme nastrouhaná jablka.

5 Vejce rozšleháme v míse.

6 Na náplň dáme do hrnce nastrouhaná jablka, přidáme cukr, vanilkový cukr, pudinkový prášek, rozšlehaná vejce a vodu. Za stálého míchání přivedeme k varu a poté na sníženém ohni vaříme asi 3–⁠4 minuty. Poté hrnec odstavíme ze sporáku a necháme směs zcela vychladnout.

7 Vychladlou jablečnou směs nalijeme na sušenkový základ a rovnoměrně rozetřeme.

8 V míse smícháme vanilkový cukr a šlehačku. Vyšleháme ručním mixérem dotuha a přidáme ztužovač. Pak nalijeme na jablečnou směs, rovnoměrně rozetřeme a uhladíme.

9 Dáme do lednice. Koláč ozdobíme hoblinkami čokolády nebo kakaovým práškem, opatrně odstraníme dortový kroužek a podáváme nakrájený na kousky podle chuti. Můžeme přidat třešně jako ovocnou ozdobu.

Obecně platí, že čím déle dort zůstane v lednici, tím bude při podávání pevnější. Nejlepší je tedy připravit den předem a nechat přes noc v chladu ztuhnout.

Zdroj: www.freundin.de/kochen-und-diaet-ohne-backen-schwedische-apfeltorte-pudding-rezept





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta se sýrem

(8 hlasů)

Omeleta s brokolicí

(26 hlasů)

Vejce benedikt

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat