Prostreno.cz

Připravte si křehký, šťavnatý a silný guláš

Co se vám vybaví, když se řekne stará domácí kuchyně? Bramboráky, svíčková, knedlo-zelo-vepřo – a šťavnatý guláš!  

Říká se, že maďarští pastevci dobytka – zvaní "gulyás" – připravovali maso na svých cestách již ve středověku. O několik přejatých slov později se z „gulyás“ stal „guláš“, který byl obzvláště populární v Maďarsku a Rakousku. Přísně vzato je „gulyás“ srovnatelný spíše s naší gulášovou polévkou. Hrnec na maso s hustou omáčkou je ve své domovině známý jako „pörkölt“, ale vyrábí se z podobných surovin.

Ať už tomu chcete říkat jakkoli, lahodný guláš se objevuje v nesčetných variacích.

Stejně jako u ostatních gulášů platí, že ingredience nejsou komplikované a příprava je také vcelku jednoduchá. Jen to není pro netrpělivé... ale je to opravdu pravda? Vše závisí na hrnci, který si vyberete. V litinovém pekáči dochází k dlouhodobé akumulaci a rovnoměrnému rozložení tepla, maso se tak pohodlně dusí a stačí ho jen čas od času promíchat. Naopak pokud spěcháte, použijte spíše tlakový hrnec. V něm můžete snadno zkrátit dobu vaření na polovinu. Tlakový hrnec díky nárůstu tlaku pracuje při vyšších teplotách a během okamžiku zajistí měkké maso a spoustu chuti.

Šťavnatý a křehký guláš

Ingredience na 4 porce

600 g cibule

2 stroužky česneku

3 červené papriky

1 svazek oregana

800 g hovězího masa

3 lžíce přepuštěného másla

1/2 lžičky sladké papriky

1/2 lžičky pálivé papriky

1 lžička uzené papriky

1 lžíce rajčatového protlaku

1 bobkový list

300 ml suchého červeného vína

550 ml pečeného vývaru

1 lžička kmínu

1 bio citron

Sůl a pepř

Příprava

1 Cibuli oloupejte a nahrubo nakrájejte. Česnek oloupeme a ostrým nožem nakrájíme na tenké plátky. Papriky zbavíme semínek a nakrájíme na velké kostky nebo proužky silné jako prst.

2 Oregano svážeme kuchyňským provázkem do svazku.

3 V pekáčku rozehřejeme přepuštěné máslo a na kostičky nakrájené hovězí maso v něm restujeme asi 4–5 minut. Přidejte papriku, cibuli a česnek a smažte do zlatova. Potom vložte bobkové listy a mletou papriku. Vmícháme rajčatový protlak a dusíme asi 5 minut.

4 Obsah hrnce zalijte červeným vínem a přiveďte k varu. Dusíme na středním stupni, dokud se červené víno neodpaří. Vložíme svazek oregana vložíme, přikryjeme pokličkou a necháme dusit asi 90 minut.

5 Kmín orestujte na pánvi bez tuku, dokud semena nezačnou vonět a na pánvi praskat. Rozdrťte nahrubo v hmoždíři. Citronovou kůru nastrouháme najemno a vmícháme do hovězího guláše s opraženým kmínem. Přivedeme k varu, dochutíme solí a pepřem a podáváme s přílohou dle vlastního výběru.

Zdroj: www.springlane.de/magazin/rezeptideen/gulasch-zubereiten/





Tip na snídani

Více tipů

Domácí granola

(2 hlasů)

Omeleta s brokolicí

(26 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat