Prostreno.cz

Nevídaná cena za pomerančový džus k snídani

Pomerančový džus k nedělní snídani prostě patří. Na druhém konci světa kvůli naší snídani ale často trpí dělníci a životní prostředí.

Pomerančový džus je celosvětově nejoblíbenější varianta. Podmínky výroby jsou ale sporné: porušování lidských práv na plantážích, pesticidy v životním prostředí a extrémně dlouhé přepravní trasy dodávají džusu hořkou pachuť.

Odkud pochází pomerančový džus

Velká část pomerančové šťávy se dováží z Brazílie. Brazílie je také nejvýznamnější světovou zemí pro produkci a vývoz pomerančového džusu a koncentrátu pomerančového džusu: přibližně 80 procent pomerančového džusu, s nímž se celosvětově obchoduje, pochází z Brazílie.

Pomerančový džus musí obvykle urazit extrémně dlouhé vzdálenosti, než skončí na pultech našich supermarketů. To má negativní vliv na bilanci CO2. Země původu pomerančového džusu většinou není na láhvi ani nápojovém kartonu poznat: není povinnost uvádět původ ovoce. Pouze pod zelenou eko-pečetí EU musí být uvedena alespoň poznámka „EU/mimo EU“.

Sociální podmínky na plantážích

Za litr pomerančového džusu ze supermarketu nebo diskontu se mzdové náklady na brazilských plantážích pohybují mezi 4 a 7 procenty. Takže pokud si koupíte džus za 25 korun, pracovníci si vydělají maximálně necelé 2 koruny.

Sběrači často nevydělávají ani brazilskou minimální mzdu. Zaměstnanci sklizně jsou často placeni na základě produktivity, tj. počtu naplněných krabic nebo pytlů. Jsou proto pod tlakem, aby pracovali co nejvíce, rychle a nejdéle. 

Zakázané pesticidy

Navíc podle zpráv jsou sběrači na pomerančových plantážích často málo nebo vůbec chráněni před pesticidy, které se na plantážích používají ve velkém množství. Mnoho zemědělských chemikálií může být extrémně škodlivých pro zdraví. V Brazílii se stále používají pesticidy, které jsou v Evropě již dlouho zakázány, protože poškozují zdraví nebo životní prostředí. 

Zásah do životního prostředí

Pesticidy na pomerančových plantážích zatěžují nejen zdraví pracovníků, ale také životní prostředí. Syntetické pesticidy mohou prosakovat do půdy a vody, ohrožovat mnoho živočišných a rostlinných druhů a představovat tak velkou hrozbu pro místní biodiverzitu. Pesticidy jsou zvláště nebezpečné pro přežití mnoha druhů hmyzu.

Mizerná eko-bilance

Je jasné, že produkt, který k nám jezdí extrémně dlouhé vzdálenosti, nemůže mít opravdu dobrou ekologickou bilanci. Jeden litr pomerančového džusu zhruba odpovídá emisím CO2 na 3,5 kilometru jízdy autem.

Zdroj: www.topia.de/ratgeber/orangensaft-ausbeutung-umweltschaeden-brasilien/






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Kuřecí maso s rýží

(1 hlasů)

Sýrová roláda

(1 hlasů)

Pizza šneci

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat