Prostreno.cz

Měkký a nadýchaný pohankový chléb

Pečení domácího bezlepkového chleba nemusí být vůbec taková alchymie, jak se na první pohled může zdát. Vzhledem k raketově rostoucím cenám (nejen) bezlepkového pečiva je na čase vydat se i tam, kam jste se dosud zdráhali vykročit, a to do tajů pečení domácího bezlepkového pečiva.

Tento recept na měkký a lahodný pohankový chléb je ideální pro začátečníky, jelikož je neuvěřitelně snadný na přípravu! Skvěle se hodí pro přípravu sendvičů.

Je příprava bezlepkového pohankového chleba náročná?

Přípravy se bát rozhodně nemusíte, stačí dodržet jednoduché pravidlo.

Rozdělování suchých a „mokrých“ ingrediencí hraje při přípravě klíčovou roli, pokud chcete docílit opravdu jemné struktury. Zbytek je pak doslova hračka.

Suché ingredience: Budete potřebovat pohankovou mouku, mouku z hnědé rýže (nebo celozrnnou rýžovou), tapioca škrob, Psyllium (nebo xanthanovou gumu), mleté lněné semínko, aktivní droždí a sůl.

Tekuté ingredience: Budete potřebovat vodu, olej, vejce a med.

Měkký a nadýchaný pohankový chléb

Ingredience:

150 gramů tapiokového škrobu

100 gramů rýžové mouky

120 gramů pohankové mouky

1 polévková lžíce Psyllia (nebo xanthanové gumy)

1 polévková lžíce lněného semínka

1 pytlíček sušeného aktivního droždí

1/2 lžičky soli

1 1/4 hrnku teplé vody

1/4 šálku olivového oleje

3 vejce (pokojové teploty)

2 polévkové lžíce medu

Dle chuti: lžička máku, sezamu nebo jiných semínek na posypání

Postup

1 Smíchejte všechny suché ingredience v míse a promíchejte. Odložte stranou.

2 V druhé míse smíchejte tekuté ingredience a vyšlehejte pomocí ručního šlehače nebo kuchyňského robotu, dokud se dobře nespojí.

3 Suché ingredience pak postupně přisypávejte k tekutým a dobře promíchejte (1–2 minuty), přičemž v polovině míchání seškrábejte stěny mísy.

4 Těsto není potřeba hnětat, příprava je skutečně velmi snadná. Hotové chlebové těsto nalijte do obdélníkové formy vyložené pečicím papírem a rozetřete tak, aby vyplnilo rohy. Těsto můžete ve formě vytvarovat tak, aby bylo uprostřed vyklenuté, avšak není to nutné.

5 Jako volitelný krok můžete chléb posypat celými lněnými semínky a mákem, aby získal trochu dekorativní vršek. Navlhčenými prsty nebo lžící semena jemně vtlačte do chlebového těsta.

6 Formu na bochník dejte stranou a nechte kynout, dokud těsto nebude těsně nad okrajem formy.

7 Pečte ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 50–60 minut, dokud chléb nezhnědne a špejle zapíchnutá do středu těsta nevyjde čistá. Vyjměte z trouby a nechejte chvíli vychladnout. Poté vyklopte, odstraňte pečící papír a nechejte zcela vychladnout na mřížce.

Tip

Jakkoli to může být lákavé, je důležité nechat pohankový chléb před krájením úplně vychladnout. Pokud ho nakrájíte příliš brzy, bude se vám lepit na nůž a trhat. Chléb je po upečení měkký a střídka má vzduchové bublinky, stejně jako klasický chléb.

Zdroje: názor autora, www.adayinthekitchen.com/soft-and-delicious-buckwheat-bread





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat