Prostreno.cz

Chutné muffiny s fialkami

Sběr jarních květů a bylin může být pro někoho vcelku výzva, při všem tom množství nejroztodivnějších druhů a účinků na naše zdraví. Přesto jsou některé, které poznáte i bez toho, aniž byste byli botaniky. A jednou z nich je fialka se svými výrazně fialovými aromatickými květy a tmavě zelenými, srdčitými a při okrajích mírně zoubkatými lístky.

Kromě toho, že jsou krásné a voňavé, jsou také jedlé. Jejich chuť je jemná, lehounce nasládlá. Konzumace tzv. jedlých květů v poslední době získává výraznou popularitu, a dezerty zdobené barevnými okvětními lístky rozzáří a kulinářsky pozvednou každou oslavu či událost.

Chcete-li do svého domova vnést trochu jarní atmosféry a potěšit své blízké něčím novým a zajímavým, nasbírejte na procházce hrst fialek a připravte si muffiny s fialkami.

Než se pustíte do samotného pečení, připravte si fialkový cukr. Základní poměr je jednoduchý: Na hrnek cukru použijte 1/2 hrnku okvětních lístků fialky.

Fialkový cukr

Ingredience

1 hrnek cukru

½ hrnku fialek

Postup

1 Fialky opláchněte vodou a důkladně odstřeďte v odstředivce na salát nebo jemně setřete přebytečnou vodu papírovou utěrkou. Květy pak otrhejte a očistěte je od zelených stopek nebo zbytků lístků.

2 V mixéru, sekáčku nebo food procesoru pak fialky mixujte společně s cukrem, dokud se cukr neobarví a kvítky se nerozemelou.

3 Cukr při mixování trochu zvlhne, proto je dobré jej dosušit v troubě při 75 °C (cukr rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem a sušte 20–30 minut). Po usušení nechte zcela vychladnout, dříve s cukrem nemanipulujte. Vzniknou-li vám hrudky, rozdrobte je v prstech.

4 Skladujte v suché a uzavíratelné nádobě.

Muffiny s fialkami

Ingredience

3 hrnky mouky

1/4 lžičky soli

3/4 lžičky jedlé sody

3/4 hrnku změklého másla

hrnek fialkového cukru

8 bílků

3/4 hrnku kefíru

1 lžička vanilkového extraktu

Postup

1 Předehřejte troubu na 180 °C. Mouku, sůl a jedlou sodu smíchejte ve velké míse.

2 Ve druhé míse vyšlehejte pomocí elektrického šlehače máslo a cukr do nadýchané konzistence.

3 Do tuku postupně po částech přimíchejte sypkou směs a důkladně prošlehejte. Přidejte podmáslí a vanilku a opět šlehejte, dokud se vše nespojí.

4 Na závěr opatrně vmíchejte sníh vyšlehaný z bílků.

5 Hotové těsto nalijte do formy na muffiny vyložené papírovými košíčky. Pečte v troubě 20 až 25 minut nebo dozlatova.

Ozdobit můžete rozpuštěnou bílou čokoládou, nebo zlehka posypejte moučkovým cukrem a na vrch položte pár něžných kvítků fialek.

Zdroje: www.mynorth.com/at_biz_dir/violet-cupcakes





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Velké jablkové palačinky

(19 hlasů)

Vanilkové vafle

(40 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat