Prostreno.cz

Za jedinečnou chuť šampaňského mohou zvláštní vlastnosti bublinek

Jaký je rozdíl mezi bublinkami v šampaňském a třeba takovém pivu? Dost zásadní. A vidět ho můžeme pouhým okem. Jde hlavně o to, jakým způsobem stoupají k povrchu sklenice.  No páni! Vážně se na tohle téma dělají letité výzkumy?

Šampaňské je symbolem luxusu. Ale proč vlastně? O vysokou cenu tu zase tolik nejde. Víno s označením Champagne se může vyrábět pouze ve francouzské oblasti Champagne-Ardenne a pouze ze sedmi odrůd, což z něj dělá vzácnou a nenapodobitelnou komoditu. Tato zásada je v Evropské unii zakotvena ve statutu chráněného místa původu (1).

Jak to začalo?

Co se týká samotného vzniku šampaňského, v legendách se vždy objevuje jedno jméno – Pierre Pérignon. To byl vinař a zároveň francouzský římskokatolický mnich, který prý „vynalezl“ jeho typické bublinky. Podle druhé a mnohem pravděpodobnější verze se je z něj snažil naopak dostat, když se v něm vytvořily přirozenou cestou druhotným kvašením, k čemuž docházelo při převozu z Francie do Anglie. Buď jak buď, tento muž k historii zmíněného nápoje nepochybně hodně přispěl. Právě o bublinky tu jde totiž především!

Není bublina jako bublina

Američtí vědci z Brownovy univerzity, kteří pracovali v tandemu s kolegy na univerzitě v Toulouse ve Francii, konečně zjistili, co je na těchto bublinkách tak zvláštního. Dle jejich výzkumu stoupají po dlouhou dobu jen v jednom rovném řetězci, což se přisuzuje jistým molekulám, které jakožto aktivní látky pomáhají snižovat napětí mezi nimi a umožňují jim hladký výstup k vrcholu sklenice (2). Napadá vás, co je na tom, protože nahoru přece stoupají i bublinky v pivu? To ano, ovšem úplně jinak – mají tendenci se kývat do strany a shlukovat se dohromady způsobem, který není stabilní, popisují experti. Právě ta rovná přímočarost bublinek šampaňského, která u jiných nápojů není k vidění, prý stojí v pozadí jeho jedinečné chuti. Tak dobře, že to víme, viďte?

Zdroje: (1) www.cs.wikipedia.org/wiki/Šampaňské_víno, (2) www.brown.edu/news/2023-05-03/champagne-bubbles






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat