Prostreno.cz

Výživa v houbách: Jaký vliv mají na zdraví a hladinu cholesterolu

Houby jsou velmi výživnou a chutnou potravinou, kterou lze přidat do téměř každého jídla. Nejenže jsou chutné, ale mají i obrovské zdravotní benefity, které z nich dělají ideální potravinu pro jedince, kteří chtějí ze svého jídelníčku vytěžit maximum. Jaké plusy houby nabízejí a co chutného se z nich dá připravit?

Proč jíst houby?

Především jsou houby skvělým zdrojem vitaminů a minerálních látek, jako je vitamin D, vitamin B2 a niacin. Jsou také dobrým zdrojem vlákniny a obsahují velké množství antioxidantů, které pomáhají chránit vaše buňky. Houby jsou také vynikající potravinou pro lidi, kteří chtějí zlepšit zdraví svého srdce, protože je známo, že snižují hladinu cholesterolu. (1)

Houby mají také nízký obsah kalorií, nasycených tuků a soli, takže jsou vynikajícím doplňkem každého jídla pro ty, kteří chtějí zhubnout. Některé druhy hub jsou navíc bohaté na selen, základní minerál, který je nezbytný pro tvorbu důležitých hormonů. Díky tomu jsou skvělou volbou pro jedince, kteří chtějí posílit svůj imunitní systém. (2)

V neposlední řadě jsou houby fantastickým zdrojem rostlinných bílkoviny. 100 g jedlých hub totiž může poskytnout až 2,6 gramů bílkovin. Zařazení většího množství hub do jídelníčku je skvělým způsobem, jak si zajistit dostatečný příjem bílkovin, aniž byste konzumovali příliš mnoho živočišných produktů. (3)

Nápady na recepty z hub

Houby jsou jednou z nejuniverzálnějších a nejvýživnějších surovin, které si můžete vychutnávat po celý rok bez ohledu na roční období. Nejenže jsou skvělým zdrojem bílkovin, vitamínů a minerálů, ale mají také zemitou chuť, která dokáže vylepšit každý pokrm. (4)

Jedním z oblíbených houbových receptů je klasický pokrm z dušených hub s česnekem a cibulí. Je to skvělá příloha, kterou můžete podávat se salátem, rýží nebo oblíbeným zdrojem bílkovin. Na středním plameni rozehřejte lžíci oleje a přidejte jednu nakrájenou cibuli a dva stroužky prolisovaného česneku. Dvě minuty smažte, dokud cibule nezprůsvitní. Přidejte půl kila žampionů nakrájených na plátky a dochuťte solí a pepřem. Pokračujte ve vaření ještě asi pět minut, dokud houby nezměknou a lehce nezhnědnou. (5)

Dalším snadným houbovým pokrmem jsou pečené houby se sýrem a bylinkami. Předehřejte troubu na 160 stupňů a na plech rozložte půl kila hub (dobře se hodí hříbky). Pokapejte je jednou lžící oleje a promíchejte je, aby byly rovnoměrně obalené. Posypte je lžičkou oblíbených bylinek (například tymiánu, rozmarýnu nebo oregana) a čtvrt šálkem čerstvě nastrouhaného parmezánu. Pečte v troubě 10–⁠15 minut, dokud houby nezměknou a nezískají lehce zlatavou barvu. (6)

Pokud hledáte slanou svačinku, vyzkoušejte houbové chipsy. Předehřejte troubu na 180 stupňů. Očistěte a nakrájejte půl kila hub na tenké plátky. Rozložte houby na plech vyložený pečicím papírem a pokapejte je jednou lžící oleje a špetkou soli. Pečte 15–⁠20 minut, v polovině pečení houby obraťte, dokud nebudou zlatavé a křupavé. Vychutnejte si houbové chipsy tak, jak jsou, nebo s oblíbeným dipem.

Zdroje: (1-3) www.health.clevelandclinic.org/benefits-of-mushrooms/, (4-7) www.bbcgoodfood.com/recipes/collection/healthy-mushroom-recipes





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat