Prostreno.cz

Domácí letní ledový čaj

V horkém letním dni je jen málo nápojů tak osvěžujících a uspokojujících jako vychlazená sklenice ledového čaje. Zatímco ledový čaj zakoupený v obchodě může obsahovat přidané cukry a umělá aromata, domácí výroba ledového čaje vám umožní kontrolovat složení a vytvořit zdravější a výživnější verzi.

V tomto článku prozkoumáme výhody domácího ledového čaje a také umění výroby zdravého domácího ledového čaje, který nejen uhasí žízeň, ale také vyživí vaše tělo. (1)

Výhody domácího ledového čaje

Přípravou vlastního ledového čaje se můžete vyhnout nadměrnému množství přidaných cukrů, které se vyskytují v mnoha komerčních druzích. To pomáhá snížit příjem kalorií a snižuje riziko prudkého zvýšení hladiny cukru v krvi. (2)

Domácí ledový čaj nabízí také nekonečné možnosti přizpůsobení chuti. Můžete experimentovat s různými čajovými směsmi, bylinkami, ovocem a přírodními sladidly a vytvořit tak jedinečnou a lahodnou chuť. (3)

Čaj, zejména zelený a bylinný, je rovněž bohatý na antioxidanty, které pomáhají bojovat proti oxidačnímu stresu a podporují celkové zdraví. Kromě toho je ledový čaj skvělým způsobem, jak si udržet hydrataci, zejména pro ty, pro které je pití obyčejné vody náročné. (4)

Příprava ledového čaje doma je navíc, ve srovnání s nákupem baleného čaje, cenově výhodnější, což šetří peníze i životní prostředí. (5)

Zdravé recepty na domácí ledový čaj

Klasickou variantou, kterou si doma můžete připravit, je ledový černý čaj. Bude k němu potřebovat 4 šálky vody a 4 sáčky černého čaje. Volitelně můžete zvolit plátky citronu, med nebo javorový sirup pro oslazení. Následně vodu přiveďte k varu. Přidejte čajové sáčky a louhujte 3-5 minut. Následně vyjměte čajové sáčky a nechte čas vychladnout na pokojovou teplotu. Na závěr přelijte do džbánu, přidejte plátku citronu, pokud chcete, a podle chuti oslaďte medem nebo javorovým sirupem. Čaj uchovejte v chladničce, dokud se nevychladí, a podávejte s ledem. (6)

Další oblíbenou variantou je zelený čaj s mátou a limetkou. K němu budou potřeba 4 šálky vody, 4 sáčky zeleného čaje, hrst čerstvých lístků máty a limetka nakrájená na plátky. Volitelné můžete také přidat agávový sirup pro oslazení. Postup příprava a způsob podávání je stejný, jako u ledového černého čaje. (7)

Poslední vhodnou variantou k přípravě je bylinný ledový čaj z bobulí. K tomuto čaji budete potřebovat 4 šálky vody, 4 sáčky bylinkového čaje (například bobulového nebo ibiškového), dále hrst rozmixovaných bobulí, jako jsou jahody, borůvky nebo maliny a volitelně můžete také přidat stévii nebo med pro oslazení. (8)

Všechny tyto varianty jsou skvělou variantou pro přípravu dobrého ledového čaje do horkých letních dní. (9)

Zdroje: (1,4,7,9) Názor autora, (2,3,5,6,8) www.asweetpeachef.com/4-healthy-iced-teas-recipes





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Rizoto

(1 hlasů)

Dršťková polévka

(2 hlasů)

Čočka na kyselo

(3 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat