Prostreno.cz

Stará, ale pořád dobrá čočka

V oblasti potravin bohatých na živiny je čočka skutečným kulinářským klenotem. Tyto malé, skromné luštěniny obsahují velké množství důležitých živin a jsou cenným doplňkem každého vyváženého jídelníčku. Čočka nabízí širokou škálu pozitiv, která jistě stojí za povšimnutí, od podpory zdraví srdce až po podporu udržitelných stravovacích návyků. Jaké jsou hlavní přednosti konzumace čočky?

Nutriční hodnoty

Čočka je druh luštěniny známý svou všestranností, cenovou dostupností a pozoruhodnou výživovou hodnotou. Je vynikajícím rostlinným zdrojem bílkovin, takže je vynikající volbou pro vegetariány a vegany. Bílkoviny jsou nezbytné pro obnovu svalů a celkové fungování organismu. (1)

Navíc je plná vlákniny, která podporuje zdraví trávicího traktu tím, že podporuje pravidelnou stolici, zabraňuje zácpě a napomáhá vstřebávání živin. Čočka je také skvělým zdrojem komplexních sacharidů, které poskytují dlouhotrvající energii a pomáhají regulovat hladinu cukru v krvi. Zapomenout nesmíme ani na velké množství vitamínů a minerálů, jako je železo, draslík a hořčík, které hrají důležitou roli při udržování celkového zdraví. (2)

Zdravotní benefity

Kombinace bílkovin a vlákniny v čočce přispívá k delšímu pocitu sytosti, což podporuje vaše cíle v oblasti regulace hmotnosti, protože omezuje přejídání a zbytečné mlsání. Když si například dáte vyvážené jídlo s čočkou, delší dobu zůstanete zasycení a nebudete mít tak velké chutě na sladké. (3)

Jak už bylo zmíněno, komplexní sacharidy obsažené v čočce mají pozitivní vliv na hladinu cukru v krvi, takže jsou vhodnou volbou pro osoby s cukrovkou nebo pro ty, kteří si chtějí udržet stabilní hladinu cukru. Bylo také prokázáno, že vláknina v čočce pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a přispívá tak ke zlepšení zdraví srdce. Čočka je také vynikajícím příkladem rostlinné stravy, která je v souladu s udržitelným a ekologickým stravováním. (4)

Zařazení čočky do jídelníčku

Z čočky lze připravovat širokou škálu různých pokrmů. Může sloužit například jako doplněk polévek a dušených pokrmů, kterým dodává zajímavou strukturu a zvyšuje jejich nutriční hodnotu. Čočku můžete také přidat do salátů, abyste získali větší dávku bílkovin a vlákniny. (5)

Čočku lze použít i do různých mezinárodních pokrmů, kterým dodá chuť a nutriční hustotu. Navíc ji můžete používat i jako základ některých pokrmů. Z čočky jako základu můžete například připravit chutné vegetariánské nebo veganské hamburgery. (6)

Zdroje: (1-3) www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/food-features/lentils/, (2) https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/food-features/lentils/, (4-6) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8039371/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat