Prostreno.cz

Zdravá jídla ze vzdálené čínské kuchyně

Čínská kuchyně je proslulá bohatou chutí, zářivými barvami a rozmanitostí pokrmů. Ačkoli některá tradiční čínská jídla mohou být spojována s vysokým obsahem soli a nezdravými způsoby přípravy, samotná kuchyně nabízí velké množství zdravých alternativ. Jaké to jsou?

Podstata čínské kuchyně

Tradiční čínská kuchyně často obsahuje velké množství zeleniny, masa, tofu a luštěnin, které jsou pevným základem pro přípravu zdravých jídel. Některé čínské pokrmy se smaží v oleji, jiné se vaří v páře, což umožňuje vyniknout přirozeným chutím surovin a hotové jídlo pak neobsahuje tolik kalorií. (1)

V mnoha tradičních čínských omáčkách je vysoký obsah soli, proto je vhodné používat je střídmě nebo volit různé odlehčené varianty. Dbejte také na přiměřenou velikost porcí a raději si ji před jídlem zvažte. (2)

Nápady na zdravá čínská jídla

Při vaření zvolte pestrou škálu zeleniny, jako je brokolice, paprika, hrášek a mrkev. Smažte je pouze s malým množstvím oleje, česneku a zázvoru. Vyzkoušet můžete například knedlíčky dim sum, známé také jako "jiaozi" nebo "shumai", které jsou často plněné zeleninou a masem, což z nich činí vynikající a relativně zdravou a výživnou volbu pro váš oběd. (3)

Pokud máte rádi něco lehčího, určitě si zamilujete rybu na páře. Vyberte si světlejší rybu, jako je tilapie nebo treska, a připravte ji v páře se zázvorem, šalvějí a lehkou sójovou omáčkou. Přidat k ní můžete například hnědou rýži, abyste zvýšili příjem vlákniny a získali dlouhodobější zdroj energie. (4)

Vytváření rovnováhy

Při stolování v čínské restauraci neváhejte požádat o úpravu jídla podle svých dietních preferencí, například o méně oleje nebo o přípravu jídla v páře. Zkuste si vytvořit vlastní omáčky z ingrediencí, jako je sójová omáčka s nízkým obsahem soli. Snažte se o pestrý talíř a zařaďte do něj různé druhy zeleniny. Jasně zbarvená zelenina je bohatá na vitaminy, minerály a antioxidanty. Pro vyvážení jídla volte libové bílkoviny, jako je kuřecí maso, mořské plody, tofu a luštěniny. (5)

Nezapomeňte, že není cílem zakázat si vše, o čem se říká, že je to nezdravé. Naopak je dobré se čas od času odměnit svým oblíbeným jídlem, abyste se namotivovali na vaší cestě za zdravým stravováním. (6)

Zdroje: (1-5) https://www.health.harvard.edu/heart-health/traditional-chinese-diets-a-template-for-healthy-eating-habits, (6) názor autora





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat