Prostreno.cz

Chia pudink jako zdravá snídaně

Miluje je hollywoodská hvězda Gwyneth Paltrow, stejně jako topmodelka Mirranda Kerr. Ať už si vychutnáváte čisté, upravené do pudingu, v ovocné šťávě nebo v salátu – chia semínka jsou na vrcholu zdravého jídelníčku. Představujeme superpotravinu z Jižní Ameriky.

Semena sice nejsou nijak nápadná, ale zaujmou rozmanitostí využití a velkou koncentrací živin. Malé energetické balíčky obsahují třikrát více železa než špenát, pětkrát více vápníku než mléko, dvakrát více draslíku než banány a třikrát více antioxidantů než borůvky. Poskytují také cenné rostlinné omega-3 mastné kyseliny a extra porci bílkovin (jejich obsah bílkovin je přibližně stejný jako v čerstvém hovězím). A to není všechno! Najdete v nich také stopové prvky zinek, měď, bor, fosfor a hořčík a také esenciální mastnou kyselinu omega 6 (1). 

Účinky chia semínek

Díky své hustotě živin se o semínkách říká, že regulují hormony a posilují imunitní systém. Semena díky vysokému obsahu omega-3 mastných kyselin působí proti zánětům v těle a pomáhají snižovat škodlivý cholesterol. Rozpustná vláknina, kterou obsahují, má pozitivní vliv na hladinu krevního cukru, protože zpomaluje rozklad sacharidů na cukr a dodává tak dlouhotrvající energii. To účinně zabraňuje chutím. Chia semínka mohou také absorbovat sedm až dvanáctinásobek své hmotnosti ve vodě tím, že kolem sebe vytvoří gelovitý povlak. Namočená semínka dokážou dodávat tělu tekutiny a živiny na delší dobu. Díky tomu jsou velmi zajímavé pro vytrvalostní sportovce (2).

Chutí neohromí

Semínka jsou kupodivu téměř bez chuti. Což je ale dobře, protože je lze přidat téměř do jakéhokoli jídla nebo nápoje. Semínka nasypejte do müsli, smíchejte s jogurtem nebo salátem nebo je použijte při pečení chleba. V gelové formě (semena jsou namočená například ve vodě, kokosovém nebo mandlovém mléce) chutnají v kombinaci s ovocem, ořechy, medem a trochou skořice (3).

Podzimní dýňový koláč s chia pudinkem

S touto neuvěřitelně krémovou podzimní variantou se pudink opět stane oblíbenou snídaní (3).   

Co je obzvláště podzimní a zdravé, je skrytá porce zeleniny, protože recept inspirovaný dýňovým koláčem obsahuje dýňové pyré a spoustu podzimního koření, které ráno navodí příjemnou atmosféru. Pokud vás po ránu nebaví tolik práce, můžete být rádi: chia pudink si můžete udělat už večer – a to v rekordním čase! A dýňové pyré klidně koupíte v supermarketu. Snadné, sezonní a zdravé – takové snídaňové recepty máme nejraději (3)!

Ingredience na 1 porci:

3 lžíce chia semínek

175 ml mléka nebo rostlinné alternativy

špetka perníkového koření

¼ lžičky skořice

¼ lžičky vanilkového extraktu

1 lžíce javorového sirupu nebo medu

3 lžíce dýňového pyré (např. jako dětská výživa ve skleničce)

Ořechy nebo müsli dle vlastního výběru

Příprava:

1. Večer předem smíchejte chia semínka s mlékem, kořením a sirupem a dejte přes noc vychladit do lednice. Nejlepší je po 10 minutách znovu promíchat, aby se chia pudink nesrazil.

2. Druhý den ráno už jen navrstvěte dýňové pyré a doplňte oříšky, müsli nebo něčím podobným.

3. Tip: všechny ingredience můžete večer připravit do uzavíratelné skleničky, takže ji jen ráno vyndáte z lednice a dáte si ji třeba na svačinu.

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4926888/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6994964/, (3) názor autora





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Pelmeně

(1 hlasů)

Pečený losos s chřestem

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat