Prostreno.cz

Mrkvový dortík s ořechy

Mrkvový dort je oblíbený dezert. Jeho vláčné a jemné těsto, přirozená sladkost mrkve a lahodné křupání vlašských ořechů dohromady vytvářejí dezert, kterému je těžké odolat. Jemné tóny koření a tvarohová poleva z něj dělají klasickou oblíbenou pochoutku mnoha lidí. Jak si ho doma upéct?

Marcarpone torta (nebo mrkvový dort) je druh dezertu, který je oblíbený po celém světě. Jeho hlavní přísady jsou mrkev a cukr, ale může obsahovat také ořechy, sušené ovoce a koření, jako je skořice a muškátový oříšek. Některé recepty také zahrnují kokosové vločky. Dort je často pokrytý krémem z mascarpone nebo krémovým sýrem.

Mrkvový dort je známý svou vlhkostí a bohatou chutí. Může být podáván jako dezert, ale také jako sladká snídaně nebo svačina.

Díky vysokému obsahu mrkve, která je bohatá na vitaminy a vlákninu, je mrkvový dort považován za zdravější alternativu k tradičním dezertům. Navzdory tomu stále obsahuje cukr a tuky, takže by měl být konzumován s mírou.

Mrkvový dortík

Ingredience na 4 porce

2 hrnky hladké mouky

1 1/2 hrnku moučkového cukru

1/2 hrnku hnědého cukru

1 1/2 hrnku rostlinného oleje

4 velká vejce

2 lžičky čistého vanilkového extraktu

2 hrnky strouhané mrkve (asi 4 střední mrkve)

1/2 hrnku nasekaných vlašských ořechů

1 lžička mleté skořice

1/2 lžičky mletého muškátového oříšku

1/2 lžičky mletého zázvoru

1/2 lžičky soli

1 1/2 lžičky prášku do pečiva

1 lžička jedlé sody

1 balení změklého smetanového sýra

1/2 šálku másla

4 hrnky moučkového cukru

2 lžičky vanilkového extraktu

Další nasekané vlašské ořechy na ozdobu (nepovinné)

Postup

1 Vymažte a vysypte moukou dvě kulaté dortové formy. Předehřejte troubu na 175 °C a vysypte ji moukou. Ve velké míse prošlehejte mouku, cukr krystal, hnědý cukr, mletou skořici, mletý muškátový oříšek, mletý zázvor, sůl, prášek do pečiva a jedlou sodu, dokud se dobře nespojí.

2 V jiné míse smíchejte rostlinný olej, vejce a čistý vanilkový extrakt. Dobře promíchejte. Mokré přísady vlijte do suchých a míchejte, dokud nebude těsto hladké. Jemně vmíchejte nastrouhanou mrkev a nasekané vlašské ořechy, dokud nejsou rovnoměrně rozprostřeny v celém těstě.

3 Rozdělte těsto do připravených dortových forem a uhlaďte vrchní části. Pečte v předehřáté troubě asi 25-30 minut. Korpusy nechte asi 10 minut vychladnout ve formách a poté je přeneste na drátěné mřížky, aby zcela vychladly.

4 V míse vyšlehejte změklý smetanový sýr a máslo do krémové a hladké hmoty. Postupně přidávejte moučkový cukr a pokračujte ve šlehání, dokud nebude poleva lehká a nadýchaná. Nakonec vmíchejte vanilkový extrakt.

5 Po úplném vychladnutí položte jednu vrstvu dortu na servírovací talíř. Na něj naneste velkou vrstvu polevy. Opatrně na něj položte druhou vrstvu dortu a celý dort nahoře a po stranách potřete zbylou polevou. V případě potřeby ozdobte dalšími nasekanými vlašskými ořechy.

Zdroj: www.inspiredtaste.net/25753/carrot-cake-recipe/






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Domácí granola

(2 hlasů)

Omeleta s banánem

(13 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat