Prostreno.cz

Zdravý domácí kuřecí burger

Co se týče hamburgerů, klasická hovězí placka je oblíbenou variantou. Pokud však hledáte lehčí a zdravější alternativu, aniž byste se vzdali lahodné chuti, domácí kuřecí burger se zeleninou je skvělým řešením. Jak na to?

Kuřecí burger je oblíbená varianta tradičního hamburgeru, kde se hovězí maso nahrazuje kuřecím. Tento pokrm se skládá z kuřecího masa, které je buď mleté a poté upravené do formy placky, nebo se může jednat o celý kus kuřecího masa nebo kuřecího řízku. Kuřecí maso se pak peče nebo smaží a podává mezi dvěma plátky rohlíku nebo housky spolu s různými přílohami jako jsou listy salátu, rajčata, okurky, cibule, sýr, kečup, majonéza a další.

Příprava kuřecího burgeru může být rozmanitá. Některé recepty vyzývají k marinování kuřecího masa předtím, než je uvařeno, zatímco jiné doporučují použití koření a bylinek pro výraznější chuť. Díky kuřecímu masu je tato varianta burgeru obvykle lehčí a méně tučná než klasický hovězí burger. Kuřecí burger může být také zdravější volbou, pokud je kuřecí maso grilované a podávané s celozrnným rohlíkem a čerstvou zeleninou. Pojďme na to!

Kuřecí burger

Ingredience na 4 porce

750 g mletého kuřecího masa

1/2 šálku strouhanky

1/4 šálku strouhaného parmazánu

1/4 šálku jemně nasekané cibule

1/4 šálku nastrouhané cukety

1/4 hrnku strouhané mrkve

1 stroužek česneku, mletý

1 lžička sušené bazalky

1/2 lžičky sušeného oregana

sůl a černý pepř podle chuti

olej na vaření (na smažení)

nakrájená rajčata

listy hlávkového salátu

kroužky červené cibule

nakrájené okurky

plátky avokáda

další oblíbená zelenina dle vlastního výběru

1/4 šálku majonézy

2 lžíce kečupu

1 lžička dijonské hořčice

1/2 lžičky medu

Sůl a pepř podle chuti

celozrnné, brioškové nebo sezamové housky

Postup

1 V míse smíchejte mleté kuřecí maso, strouhanku, nastrouhaný parmazán, nakrájenou cibuli, nastrouhanou cuketu, nastrouhanou mrkev, prolisovaný česnek, sušenou bazalku, sušené oregano, sůl a černý pepř.

2 Přísady důkladně promíchejte a dbejte na to, aby se dobře spojily. Směs rozdělte na stejné porce a vytvarujte z nich karbanátky. Můžete je udělat libovolně silné nebo tenké. Rozehřejte pánev na středním ohni a lehce ji potřete olejem.

3 Kuřecí placičky smažte asi 5-7 minut z každé strany, nebo dokud nebudou zlatohnědé a propečené.

4 V malé misce smíchejte majonézu, kečup, dijonskou hořčici, med, sůl a pepř. Smíchejte, dokud se všechny ingredience dobře nespojí.

5 V případě potřeby opečte hamburgerové housky a na spodní polovinu každé housky naneste porci hamburgerové omáčky. Na housku potřenou omáčkou položte hotovou kuřecí placičku. Navrstvěte oblíbené zeleninové přílohy, například listy salátu, plátky rajčat, kolečka červené cibule, okurky a plátky avokáda. Burger přiklopte druhou polovinou housky a v případě potřeby jej zajistěte párátkem.

Zdroj: www.chicken.ca/recipes/healthy-chicken-burgers/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat