Prostreno.cz

Zvířecí vnitřnosti zažívají kulinářský boom

Jíte vnitřnosti? Jsou teď vážně v kurzu, protože se začalo více hovořit o tom, že svědčí zdraví, planetě a v neposlední řadě také peněžence.

Játra, ledvinky, srdce, mozek či žaludky neboli dršťky. Při pouhém pomyšlení na tyto pochoutky se vám kroutí palce u nohou? Je pravda, že ve zvířecích vnitřnostech zalíbení každý nenajde, ale i tak teď zažívají naprostý kulinářský boom a šéfkuchaři na ně nedají dopustit. A nejen oni.

Vidina zdraví i šetření svede divy

Takzvané orgánové maso začíná být populárnější než kdy jindy. Prý je to tím, že lidé začínají více uznávat, že jeho konzumace je ekologicky a ekonomicky šetrná, proto jsou k němu otevřenější. Tak nějak to alespoň vysvětluje australská registrovaná dietoložka Marieke Rodenstein, podle které mají tyto potraviny i úžasné účinky na zdraví, dokonce trumfnou běžně konzumovanou zvířecí svalovinu (1). Podle této expertky se dokonce jedná o superpotraviny, neboť jsou doslova napěchované základními živinami, a to včetně vitaminu A, B2, B3, B5, B6, B9, B12, D, E a K, stejně jako minerály v podobě železa, fosforu, zinku, mědi a selenu. Obsahují však i bílkoviny, omega-3 mastné kyseliny a koenzym Q10. Vcelku zajímavý multivitamin, viďte? A navíc šetrný i k planetě, dá se říct.

Žádné plýtvání, ale maximální využití

„Z hlediska udržitelnosti se používáním těchto orgánů ze zvířat využije naprosté maximum a ne jen pouhé části, tudíž se tím snižuje plýtvání,“ upozorňuje australská expertka holistické výživy Elly McLean. A to má logiku, protože co člověk bez užitku nevyhodí do koše, to ho může zasytit. A navíc mu to může vylepšit i to celkové zdraví.

Prevence Alzheimerovy choroby, infarktu i rakoviny

Zmíněný vitamin B1 neboli thiamin obsažený ve zvířecích orgánech představuje prevenci Alzheimerovy choroby, železo dodává energii a předchází chudokrevnosti, přítomný riboflavin (vitamin B2) snižuje riziko rakoviny a vitamin B12 v kombinaci s vitaminem B9 nesmírně prospívá kardiovaskulárnímu systému (2). Přesvědčí vás tohle k tomu, abyste si dali ledvinky, srdíčka nebo jatýrka?

Zdroje: (1) www.houseofwellness.com.au/health/nutrition/offal-organ-meats-nutritional-benefits, (2) www.webmd.com/diet/health-benefits-organ-meat






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)

Omeleta se sýrem

(8 hlasů)

Brokolicová omeleta

(23 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat