Prostreno.cz

Chřestové rizoto s netradiční perličkou

Jaro se nezadržitelně blíží a určitě svému tělu prospějete, pokud po zimě začnete pokrmy zase trochu odlehčovat. A můžete to vyzkoušet třeba s naším receptem na chřestové rizoto.

Chřestové rizoto s perličkou je lahodný recept pro všechny milovníky italské kuchyně. Toto tradiční jídlo je bohaté na bílkoviny, díky prsům z perliček a vynikajícím ingrediencím, jako jsou italský tvrdý sýr a zelený chřest. Je to skvělý recept pro jarní období, kdy je chřest čerstvý a plný chuti. Ať už hledáte něco nového pro vaši týdenní večeři, nebo přípravujete jídlo pro návštěvu, toto jídlo je skvělou volbou.

Recept začíná s přípravou pesta, které se skládá z bazalky, kerblíku, petrželky, Grana Padano, citronu, soli a olivového oleje. Rizoto se pak připravuje z chřestu, ozdobeného sladkou paprikou, fenyklem a pár stroužky česneku. Perlička je okořeněna solí a pepřem, pečená posledních dvacet minut a posypaná pancettou a rajčaty.

Toto jídlo nejen že chutná skvěle, ale také přispívá k duševní rovnováze a tělesnému zdraví. Chřest je velmi nízký na kalorie a obsahuje velké množství vitamínů A a C, stejně jako vitamin K, který je důležitý pro krevní srážlivost. Je také dobrým zdrojem vlákniny a podporuje zdraví srdce a oči. Perlička je zase bohatá na bílkoviny a nízká na tuk.

Vyzkoušejte tedy tento recept na chřestové rizoto s perličkou a potěšte své chuťové pohárky i tělo!

Chřestové rizoto s perličkou

Ingredience na pesto

½ svazku bazalky

½ svazku kerblíku

½ svazku petrželky

25 g italského tvrdého sýra (Grana Padano nebo parmazán)

½ citronu

sůl

150 ml olivového oleje

Ingredience na rizoto:

300 g zeleného chřestu

Sůl, pepř

900 ml zeleninového nebo drůbežího vývaru

60 g pancetty

2 prsa z perličky

Sladkou papriku

½ lžičky fenyklu

2 ½ lžíce olivového oleje

3 stroužky česneku

250 g cherry rajčátek

50 g šalotky

150 g rýže na rizoto

50 ml bílého vína

1 lžíce másla

25 g italského tvrdého sýra

Muškátový oříšek

Postup

1 Na pesto nakrájejte 10 g bylinek nahrubo. Sýr nastrouhejte najemno. Nastrouhejte citronovou kůru a vymačkejte šťávu. Smíchejte bylinky, sýr, citronovou šťávu, sůl a olivový olej a rozmixujte. Dejte přikryté vychladit.

2 Na rizoto si připravte chřest – oloupejte, nakrájejte na kousky a konce vyhoďte. Uvařte v osolené vodě asi 5–6 minut, sceďte, zchlaďte studenou vodou a nechte odkapat.

3 Nakrájejte pancettu, perličku osolte a opepřete a okořeňte paprikou a fenyklem. Rozpalte v pánvi půl lžíce oleje a osmahněte na něm pancettu dokřupava. Vyjměte a nechte odkapat na papírové utěrce. Ve vypečeném tuku osmahněte perličku z obou stran a osolte. Přesuňte do trouby, přidejte česnek a bobkový list a opečte v předehřáté troubě na 150 stupňů asi 20 minut. Po 15 minutách přidejte cherry rajčátka.

4 Najemno nakrájenou šalotku osmahněte a přidejte rýži. Zalijte vínem a nechte odpařit. Postupně přilívejte horký vývar a za občasného míchání přiveďte k varu. Vařte asi 18–20 minut, v posledních 2 minutách přidejte chřest. Sejměte a nechte asi minutu odpočívat. Vmíchejte máslo, polovinu pesta a sýr. Dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem.

5 Perličku nakrájejte na plátky a servírujte na talíři s rizotem posypaným pancettou, rajčaty a ozdobené pestem.

Zdroj: www.garlic-head.com/asparagus-barley-risotto/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat