Prostreno.cz

Rafinovaný recept na chutné brambory carbonara

Brambory jsou jedním z nejdůležitějších a nejrozšířenějších potravin na celém světě. Jejich cesta začala v Jižní Americe, konkrétně v oblasti dnešního Peru a severozápadní Bolívie, kde byly domestikovány před více než 7 000 lety. Odtud se brambory dostaly do Evropy v 16. století díky španělským dobyvatelům. Brzy poté se rozšířily po celém světě a staly se klíčovou složkou mnoha kuchyní.

Původ a význam brambor

Brambory patří do čeledi lilkovitých a jsou vysoce adaptabilní – dokážou růst v různých klimatických podmínkách a na různých typech půd. Díky této všestrannosti se staly jednou z nejdůležitějších plodin na světě. Obsahují vitamíny, minerály, vlákninu a antioxidanty, čímž přispívají ke zdravému stravování.

Benefity konzumace brambor

Brambory jsou skvělým zdrojem energie především díky komplexním sacharidům, které se v těle pomalu uvolňují. Jsou také bohaté na vitamín C, důležitý pro imunitní systém a tvorbu kolagenu, vitamín B6, který pomáhá v produkci neurotransmiterů, a draslík, který ovlivňuje krevní tlak. Navíc obsahují významné množství vlákniny pro zdravé trávení.

Jedním z nejlépe známých a ceněných pokrmů světa jsou těstoviny Carbonara z Itálie. Avšak pro ty, kteří hledají změnu, je zde recept na brambory carbonara. Tento pokrm nabízí neotřelou kombinaci tradičních chutí carbonary a oblíbené přílohy ve formě brambor.

Ingredience pro brambory carbonara

Abyste mohli připravit tento lahodný recept, budete potřebovat následující ingredience:

- 1 kg brambor
- 150 g pancetty nebo slaniny
- 100 g strouhaného parmezánu
- 2 velká vejce
- 2 žloutky
- 2 stroužky česneku
- Olivový olej
- Sůl a černý pepř dle chuti
- Hrst čerstvé petrželky na ozdobu

Postup přípravy

1. Příprava brambor:
   Nejprve brambory důkladně omyjte a oloupejte. Nakrájejte je na plátky silné přibližně 0,5 cm. Plátky brambor poté uvařte v osolené vodě, dokud nebudou téměř měkké, což zabere zhruba 10 minut. Poté brambory sceďte a nechejte vychladnout.

2. Připrava omáčky:
   V míse smíchejte vejce, žloutky a strouhaný parmezán. Přidejte špetku soli a pepře a vše důkladně rozmíchejte, až vznikne hladká směs.

3. Pancetta/slanina a česnek:
   Na pánvi rozehřejte trochu olivového oleje. Přidejte na kostičky nakrájenou pancettu nebo slaninu a na mírném ohni smažte dozlatova. Přidejte najemno nasekaný česnek a krátce osmažte, aby uvolnil aroma, ale nezhořknul.

4. Spojení chutí:
   Do pánve s pancettou/slaninou přidejte vařené brambory. Lehce je opečte, aby se spojily s vůní slaniny a česneku. Opatrně promíchejte, aby se plátky brambor nepoškodily.

5. Závěrečné dokončení:
   Vypněte oheň pod pánví. Přidejte vaječnou směs a rychle míchejte, aby se vejce nezdrcla, ale jen zhoustla. Případně můžete pánev na chvíli vrátit na mírný oheň, ale musíte neustále míchat.

6. Servírování:
   Hotové brambory carbonara servírujte s čerstvě nasekanou petrželkou a podle chuti přidejte ještě trochu čerstvě namletého černého pepře a parmezánu.

Brambory carbonara představují skvělou alternativu k tradičním těstovinám. Tento pokrm je nejen chutný, ale také výživný a poměrně rychle připravený. Oceníte ho jako netradiční hlavní chod či sytou přílohu. Ať už je servírujete samostatně nebo jako součást větší hostiny, určitě překvapíte své blízké a přátele novým a neotřelým způsobem přípravy všemi oblíbených brambor. Vychutnejte si tuto lahůdku, která kombinuje bohaté chutě carbonary s jemností a sytostí brambor.

Zdroj: www.freundin.de/kochen-raffiniertes-rezept-kartoffeln-a-la-carbonara, názor autora






Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Domácí granola

30min
(2 hlasů)

Ovesná kaše přes noc

5min
(2 hlasů)

Lívance nadýchané

25min
(1 hlasů)
Více tipů
Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba