Grilování patří k nejoblíbenějším letním aktivitám. Vůně grilovaného masa, zeleniny a dalších ingrediencí se line vzduchem a láká k posezení s přáteli a rodinou. Co by ale bylo grilování bez pořádného dresinku? Domácí dresinky mohou dodat vaší barbecue party úplně nový rozměr. Připravili jsme pro vás několik receptů na dresinky, které vaši návštěvu ohromí a vykouzlí úsměv na tváři každého gurmána.
Klasická česneková omáčka
Česneková omáčka je stálicí každého grilování. Její výrazná chuť skvěle doplní jakýkoliv druh masa.
Ingredience:
- 200 g hustého bílého jogurtu
- 3 stroužky česneku
- 1 lžíce olivového oleje
- sůl a pepř podle chuti
- pár kapek citronové šťávy
Postup:
1. Česnek oloupeme a prolisujeme.
2. V misce smícháme jogurt s olivovým olejem a prolisovaným česnekem.
3. Dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou.
4. Vše důkladně promícháme a necháme v lednici do doby, než bude dresink podáván.
Pikantní rajčatový dresink
Tento dresink je ideální pro milovníky pikantnějších chutí a skvěle se hodí k grilované zelenině nebo kuřecímu masu.
Ingredience:
- 200 g rajčatového pyré
- 1 lžíce vinného octa
- 1 lžíce medu
- 2 stroužky česneku
- chilli podle chuti
- sůl a pepř
Postup:
1. Česnek prolisujeme a chilli nakrájíme na jemno.
2. Všechny ingredience smícháme v misce.
3. Dresink podle potřeby dochutíme solí a pepřem.
4. Necháme asi hodinu odpočívat v lednici, aby se chutě prolnuly.
Hořčičný dressing s medem
Hořčice a med tvoří dokonalou kombinaci, která skvěle doplní grilované tučnější maso.
Ingredience:
- 2 lžíce plnotučné hořčice
- 2 lžíce medu
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce citronové šťávy
- špetka soli a pepře
Postup:
1. V misce smícháme hořčici s medem a postupně přidáváme ostatní ingredience.
2. Vše důkladně promícháme, aby vznikla hladká směs.
3. Dresink necháme mírně odstát, aby se chutě vzájemně propojily.
Avokádový dip
Pro ty, kteří preferují něco lehčího, může být avokádový dip ideální volbou. Skvěle se hodí k rybám nebo grilované zelenině.
Ingredience:
- 2 zralá avokáda
- šťáva z půlky citronu
- 1 malá červená cibule
- 1 rajče
- sůl a pepř
Postup:
1. Avokáda oloupeme a rozmačkáme je vidličkou.
2. Rajče a cibuli nakrájíme na malé kostičky a přidáme k avokádu.
3. Dochutíme citronovou šťávou, solí a pepřem.
4. Vše promícháme a necháme chvíli odležet v lednici.
Jogurtovo-bylinkový dip
Jemný jogurtovo-bylinkový dip je ideální pro ty, kteří ocení čerstvost a lehkost.
Ingredience:
- 200 g bílého jogurtu
- hrst čerstvých bylinek (např. petržel, kopr, pažitka)
- 1 stroužek česneku
- šťáva z limetky
- sůl a pepř
Postup:
1. Bylinky nasekáme na jemno.
2. Česnek prolisujeme a smícháme s jogurtem.
3. Přidáme nasekané bylinky a limetkovou šťávu.
4. Dochutíme solí a pepřem a důkladně promícháme.
Každý z těchto dresinků můžete přizpůsobit své chuti přidáním různých ingrediencí. Nebojte se experimentovat s bylinkami, kořením či citronovou nebo limetkovou šťávou.
Při přípravě dresinků vždy dbejte na kvalitu surovin. Používejte čerstvé bylinky, kvalitní oleje a česnek. Tyto detaily mohou zásadně ovlivnit výslednou chuť.
I prezentace hraje důležitou roli. Dresinky servírujte v hezkých miskách a ozdobte je například snítkou bylinky, kterou jste použili v receptu. Takto připravené omáčky pozvednou vaši grilovací party o úroveň výš a zaručeně se stanou hitem vašeho letního menu.
Zdroj: názor autora
Sledujte nás na sociálních sítích: