Sýr halloumi, polotvrdý, nezralý a solený sýr, pochází z řeckého ostrova Kypr, kde se tradičně vyrábí z ovčího mléka. Ačkoliv ho lze jíst syrový, jeho pravá lahodná chuť se rozvine tepelnou úpravou. Díky vysoké teplotě tání je ideální pro grilování nebo smažení, kde se promění v křupavou pochoutku s mazlavým vnitřkem.
Nezaměnitelná chuť a textura
Halloumi se pyšní jedinečnou chutí i texturou. Je pevný, slaný a na rozdíl od fety, se kterou je občas srovnáván, má hladší strukturu. Právě tato kombinace vlastností ho činí tak univerzálním a vysvětluje jeho rostoucí popularitu v kuchyních po celém světě. Můžete ho přidat do salátů, polévek, tortill, hamburgerů nebo plněných topinek. Jakmile ho ugrilujete, usmažíte či upečete, objeví se jeho skutečná lahodná chuť – zvenku křupavý a uvnitř mazlavý, pikantní zážitek.
Bohatý zdroj bílkovin a vápníku
Silnější plátek halloumi (cca 25 gramů) obsahuje pět gramů bílkovin. Pravidelná konzumace dostatečného množství potravin bohatých na bílkoviny je klíčová pro řadu tělesných funkcí, včetně budování svalové hmoty, podpory vstřebávání živin a stabilizace hladiny cukru v krvi. Ačkoliv halloumi nemusí být považováno za nejkvalitnější protein z důvodu obsahu soli a nasycených tuků, jeho střídmá konzumace může být velice prospěšná.
Halloumi je také dobrým zdrojem vápníku, klíčové živiny pro zdraví srdce a kostí. Obsah vápníku se samozřejmě liší v závislosti na způsobu zpracování, nicméně 80 procent vápníku v sýru pochází z molekul kaseinu.
Jak vybírat a na co si dát pozor
Z hlediska výživy nejsou mezi různými druhy halloumi velké rozdíly. Pokud jste citliví na kravské mléko, sáhněte po halloumi vyrobeném z ovčího nebo kozího mléka. Některé supermarkety nabízejí „light halloumi“ se sníženým obsahem tuku, avšak obsah nasycených tuků a solí je stále značný. Pozor si dejte také na to, že některé značky nahrazují tuk přidaným cukrem, proto si vždy pečlivě prostudujte obal sýra.
Je důležité si uvědomit, že halloumi je slaný sýr. Proto by se měl konzumovat s mírou, aby se předešlo nadměrnému příjmu sodíku. Při přípravě pokrmů s halloumi již není potřeba přidávat další sůl.
Všestranné použití v kuchyni
Halloumi je neuvěřitelně všestranný sýr, který se hodí do mnoha pokrmů. Můžete ho nakrájet na kostičky a přidat do polévky z dýně hokkaido spolu s opečenými dýňovými semínky a bazalkou. Skvěle oživí jakýkoli zeleninový salát – stačí ho nastrouhat na nudličky a ozdobit jimi salát. Halloumi lze také nakrájet na plátky a zapéct v pita chlebu: rozkrojte pita chléb napůl, naplňte sýrem, přidejte trochu bazalky či pesta a vše společně zapečte v panini grilu. Nejoblíbenějším způsobem přípravy je však grilovaný halloumi.
Grilovaný halloumi: rychlý a chutný recept
Grilovaný halloumi je skvělou volbou pro rychlou večeři nebo jako součást letního grilování.
Postup
-
Předehřátí grilu: Předehřejte venkovní gril nebo grilovací pánev na teplotu přibližně 200 stupňů Celsia.
-
Příprava sýra: Halloumi nakrájejte na plátky o tloušťce přibližně jednoho centimetru.
-
Grilování: Jakmile je gril řádně předehřátý, rozložte plátky halloumi na gril. Opékejte je asi 3 minuty z každé strany, nebo dokud se na povrchu neobjeví zlatavě hnědé proužky od grilu. Poté vyjměte z grilu.
-
Servírování: Výsledkem je teplý, slaný, chuťově výrazný grilovaný sýr s konzistencí žvýkačky, ideální pro nejrůznější použití.
Halloumi můžete použít i jako součást zeleninových špízů a opéct je společně na grilu. Nebo položte plátek halloumi na klobouček žampionu Portobello a získáte skvělou náplň do neotřelého burgeru.
Už jste zkusili grilované halloumi? Jaké jsou vaše oblíbené způsoby, jak tento jedinečný sýr připravovat?
Zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/Halloumi, názor autora - recept
Sledujte nás na sociálních sítích: