Prostreno.cz

Z přebytku sušeného ovoce vykouzlete nepečenou roládu

Člověk o těch Vánocích pořád něco tvoří, kuchtí, připravuje, kupuje… Taky vám zbylo pár ingrediencí, o jejichž osudu zatím nikdo nerozhodl? Spotřebujte sušené ovoce nebo zbytky z pečení do nepečené rolády! Hodit se vám bude i polámané cukroví!

Brusinky, datle, ořechy, kokos a tak dále. Když ho jen tak nasypete do misky a dáte na stůl, možná si návštěva nabídne. Je tu ale i druhá možnost. Téměř bez práce můžete - bleskově můžete vytvořit něco, po čem bude mela. Co potřebujete?

Pár kousků datlí, půl sáčku piškotů, třetinu hořké čokolády, asi 10 kousků proslazených ananasů, zhruba jednu lžíci brusinek, 3 lžíce ztuženého tuku a 2 lžíce nasekaných nebo namletých vlašských ořechů plus jednu lžíci navíc (na obalení).

Postup: Všechny uvedené suroviny, které se pochopitelně mohou měnit a odvíjet od domácích zdrojů a individuálních chutí, nasypte do mixéru a rozsekejte. Veškerou hmotu vyndejte, rukama vytvarujte váleček, obalte ho do zbytku ořechů, schovejte pod potravinářskou fólii a nechte vychladit v mrazáku. Těsně před podáváním, tedy v době, když už má návštěva zalitou kávičku, roládu nakrájejte na plátky s pomocí nože namočeného ve studené vodě.

Jak zužitkovat nepotřebné kousky cukroví?

Sušené ovoce není vaším největším problémem? Pokud se potýkáte s neúspěšným pečením a polámanými kousky pracen, vanilkových rohlíčků a dalších dobrot, nevyhazujte je. I ty se hodí do rolády!

Připravte si asi 500 gramů kousků cukroví, 124 gramů moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 50 gramů mletých vlašských ořechů, 4 lžíce kakaa holandského typu, 10 polévkových lžic silné černé kávy (uvařené). Na krém budete potřebovat 150 gramů másla, 150 gramů moučkového cukru, 2 lžíce rumu.

Postup: Cukroví rozdrťte v mixéru tak, aby připomínalo krystalový cukr, přendejte ho do mísy, přidejte ostatní ingredience (mimo surovin na krém) a vypracujte těsto. To rozdělte na dvě stejné části, položte ho na potravinářskou fólii a vyválejte na plán silný asi půl centimetru. Suroviny na krém vyšlehejte do pěny, potřete jím připravené těsto a zabalte. Nechte ztuhnout v chladu a nakrájejte na plátky. Dobrou chuť!





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat