Prostreno.cz

Jak zužitkovat zbylá dýňová semínka?

Halloween i Dušičky jsou za námi, mnozí však ještě stále zpracovávají dýně. Taky už jste uskladnili kompot na zimu, ale ještě pořád si vychutnáváte hřejivé dýňové polévky? Pak musíte vědět, co se zbylými semínky! Proč by se neměla vyhazovat?

Dýňová semínka nejsou pouze odpad, který vám zbude z vydlabané dýně. Jeden hrnek (asi 64 g) obsahuje 42 % denní dávky hořčíku, 44 % dávky zinku, také měď, mangan, draslík a železo. Je proto vědecky potvrzeno, že semínka dýně jsou velmi prospěšná při snižování krevního tlaku či při bolestech hlavy a kloubů. Taky mají příznivý vliv na kvalitu nehtů a vlasů, srdeční a cévní systém, artritidu, ledvinové kameny nebo úzkost a nespavost. Že jste je doteď házeli jen ptactvu, protože jste o těchto účincích nevěděli? Nevadí. Okolo nás je ještě hodně dýní, které čekají na vaši záchranu. A co s těmi semínky? Těchto pět tipů si zamilujete!

Dobrota k televizi

Semínka (opláchnutá, zbavená dužiny a rozprostřená na pečicím papíře) usušte v troubě a poté je vhoďte na pánev zakápnutou olivovým olejem. Pražte je pár minut na mírném plameni (můžete k nim přidat i jiná semínka, například slunečnicová nebo sezamová), osolte a podávejte jako zobání k dobrému filmu. V porovnání se smaženými brambůrkami k nezaplacení! (Pokud zvolíte mix semínek, ta dýňová na pánev přidávejte až naposledy. Mají totiž tendenci se připalovat.)

Pokud budete chtít příště chuť této dobroty vylepšit, vsaďte na koření.

  • Sladká varianta: přidejte skořici a cukr.
  • Indiánské pokušení: po pražení přimíchejte rozinky a melasu.
  • Španělská verze: uzená paprika plus mandle rovná se skvělé mlsání.
  • Italský způsob: se strouhaným parmezánem a sušeným oreganem nemá chybu.
  • Barbecue nápad: hnědý cukr, chilli koření a kmín.

Doladění chuti pečiva

Rádi pečete domácí chléb nebo houstičky? Dýňovými semínky posypte svoje výtvory, dodají jim zajímavější chuť podobnou oříškům.

Dýňové pesto

2 šálky dýňových semen, 4 lžíce extra panenského olivového oleje, 1/4 lžičky jemné mořské soli, 1/4 šálku vody, 2 lžíce čerstvé citronové šťávy (nebo podle chuti), 3 stroužky česneku, 1 hrnek nahrubo nasekaného koriandru (nemusí být), sůl a pepř.

Vydlabaná semínka pečte v troubě, dokud nebudou nafouklá a voňavá, nechte je vychladnout. Poté je vhoďte do mixéru, přidejte zbytek ingrediencí a mixováním vytvořte hrubší pastu. Tu ještě podle potřeby dochuťte solí a pepřem.

Semínkový salát

Potřebujete 1 velkou hrst osolených dýňových semínek, trochu strouhaného sýra parmezánského typu, 2 lžíce balsamikového octa, 1 lžíci jablečného octa, 2 lžičky medu, 1 čajovou lžičku dijonské hořčice, 6 lžic extra panenského olivového oleje, 1/2 lžičky jemné mořské soli, mletý černý pepř podle chuti, oblíbenou zeleninu, salát či obojí (baby špenát, řeřichu, bílé zelí a podobně).

Ve velké míse rozšlehejte balsamikový a jablečný ocet, přidejte med, hořčici a olivový olej. Dochuťte solí a pepřem a touto směsí polijte pokrájenou zeleninu. Nakonec posypte semínky a nastrouhaným sýrem.

Pražená semínka v hořké čokoládě

Připravte si sušená dýňová semínka (množství podle toho, jak se cítíte) a rozpuštěnou hořkou čokoládu. Semínka v ní „utopte“ a potom je nechte ztuhnout na připravené mřížce. Dobrou chuť!






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Rajská omáčka

(1 hlasů)

Svíčková na smetaně

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat