Prostreno.cz

Sladké batáty jsou zdravější náhradou za brambory

Víte, že batáty nemají nic společného s klasickou bílou bramborou? Objasníme vám, proč jsou poslední dobou tak vyhledávanou zeleninou, co přináší našemu tělu a jak je zařadit do jídelníčku.

Batáty a zdraví

Batáty jsou dobrým zdrojem draslíku, vlákniny a jsou bohaté na betakaroten. Jeden střední batát vám zajistí 100% denní dávku vitaminu A a více než 2/3 dávky vitaminu C.

Obsahují rozpustnou vlákninu, která zachytává cholesterol, a slupka obsahuje nerozpustnou vlákninu, jež pomáhá předcházet zácpě, hemoroidům a může snížit riziko rakoviny žaludku a tlustého střeva.

Vysoké hladiny betakarotenu chrání před srdečními chorobami, pomáhají udržovat zdravou pokožku a podporují imunitní systém.

Správný nákup

Pokud batáty kupujete poprvé, nezapomeňte důkladně zkontrolovat kvalitu. Vybírejte čisté, nesvraštělé plody bez známky plísně a klíčků. Nejlepší jsou ty s tmavší slupkou, tyto plody budou mít jasně oranžovou dužinu a nejvíce živin. Skladujte je na tmavém, chladném místě, nikoli v ledničce.

Tepelná úprava

Batáty jsou vynikající v jakémkoli podání, můžete je vařit, péct v troubě nebo grilovat. Pokud byste je chtěli vařit jako klasické brambory, dejte  pozor! Oloupané kousky raději vařte pomalu v menším množství vody, kterou nebudete slévat, jinak byste přišli o všechny živiny i chuť.

Vaření s batáty

Zeleninová pánev

Budete potřebovat:

Na rozpáleném oleji osmahněte nakrájenou cibulku, přidejte na kostičky nakrájený batát a zelenou papriku. Do pánve přidejte trošku vody (1-2 polévkové lžíce), přiklopte a duste přibližně 15 minut. Občas směs promíchejte a duste, dokud nejsou batáty měkké. Dochuťte pepřem a podávejte například s opečenou bagetkou.

Batátová polévka

Budete potřebovat:

  • 1 lžíci kokosového oleje
  • 1 plechovku kokosového mléka
  • kari koření
  • základ z předchozího receptu „zeleninová pánev

Postup je stejný jako v předchozím receptu, jen na začátku místo olivového oleje použijete kokosový. Až budou batáty měkké, stačí přidat kokosové mléko a dochutit kari kořením. Polévku povařte přibližně 10 minut a poté jen zahustěte. Záleží na vás, co použijete - vhodná je kokosová mouka nebo xanthanová guma. Více o zdravém zahušťování si přečtěte v článku „Zapomeňte na jíšku. Čím se dá zdravě zahušťovat?"





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat