Prostreno.cz

Bezové květy byste měli mít v kuchyni i domácí lékárně

Pokud jste příznivcem přírodní léčby a máte rádi bylinky, je nejvyšší čas vyrazit na sběr bezových květů. Čerstvé bezové květy mají pro některé nevalnou vůni, ale jejich využití je velmi pestré. Květy bezu oceníte nejen v bylinné lékárně, ale můžete vyzkoušet i domácí bezovou limonádu. Tak s chutí do toho!

Černý bez roste skoro všude, stačí vyrazit na procházku do přírody a jistě na něj narazíte. Na sběr vám postačí proutěný košíček a obyčejné nůžky. Během měsíce června se sbírají květy, květ stačí jednoduše odstřihnout, nechává se jen krátká stopka (přibližně 1 cm). Poté květy můžete doma usušit a uskladnit, nebo s nimi rovnou pracovat dál.

Bezové květy obsahují silice, slizy, třísloviny, glykosidy, organické kyseliny a vitamin C. Květy mají močopudné účinky, podporují pocení, ulevují od migrény, pomáhají při léčbě chřipky a nachlazení, velký vliv mají také na obnovu jaterních buněk.

Bezový květ můžete jednoduše popíjet jako čaj, nebo vyzkoušejte některých z našich dalších typů.

Bezová maska pro krásnou pleť

Dvě bezová květenství zalijte malým množstvím vroucí vody tak, aby vznikla kašovitá hmota, kterou aplikujte na celý obličej pomocí gázy. Nechte působit 20 minut a poté masku odstraňte a pleť opláchněte vlažnou vodou. Poté pleť ošetřete jemným hydratačním krémem.

Kosmatice aneb dobrota našich babiček

Naše babičky, moudré to ženy, obalovaly květenství bezu v těstíčku a poté smažily. Květy si i v této podobě zachovávají své živiny a blahodárně působí na náš organismus. Oprané bezové květentsví jednoduše obalte v klasickém „těstíčku“ a osmažte na pánvi. Hotové kosmatice můžete podávat jemně osolené nebo sypané cukrem a skořicí.

Šumivý nápoj z květů bezu

Co budete potřebovat: 12 květenství bezu, 4 citrony, 1 kg cukru, 8 l vody.

Vodu s cukrem nejprve převaříme a necháme vychladnout. Poté přidáme citrony rozkrájené na měsíčky a květy bezu. Takto připravený roztok necháme 8 až 10 dní pěkně v teple zkvasit. Zkvašenou limonádu stočíme do lahví, uzavřeme a uskladníme v chladu. Tato limonáda je určená k rychlé konzumaci, proto ji neskladujeme dlouho. Popravdě je tak dobrá, že většinou dlouho nevydrží!





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat