Prostreno.cz

Snadná příprava vejce

Znáte fígl na rychlejší loupání vařených vajec, nebo tajemství snadnějšího krájení? Že ne? Pak jste na správné adrese. A co teprve zaručená metoda na odhalení čerstvosti, ta vás teprve nadchne! Však uvidíte sami…

I když se odborníci stále nemohou shodnout, zda jsou vajíčka zdravá, nebo naopak škodí, v každé české lednici se pár kousků vždycky najde. Ovšem pozor, bohužel ne každý vyznavač vajec bezpečně pozná, jestli už nemají to nejlepší za sebou. Jak jste na tom vy? Prozradíme vám skvělý trik a přidáme i další zlepšováky, které se vám v kuchyni budou hodit!

Čerstvá vejce. Jak to poznat?

Chcete mít jistotu, že vás obchodníci neutáhli na vařené nudli a neprodali starší vejce? Prohlédněte si je v temné místnosti proti rozsvícené lampě. U čerstvých je bílek vždy jasný a průsvitný, žloutek se jeví jako stín. Pokud je však žloutek dobře vidět, a navíc je blízko u skořápky, nikoli uprostřed bílku, o kondici této suroviny se dá pochybovat.

Praskání při vaření? Minulost

Nejčastěji vejce při vaření praskne, když ho dáte do vody studené – bezprostředně po vytažení z chladničky. Můžete tomu však předejít. Buď ho nechte hodinu před přípravou „ohřát“ v pokojové teplotě, nebo ho na tupém širším konci propíchněte jehlou. Tlak, jenž se během vaření zvyšuje, bude mít kudy uniknout – a skořápka zůstane neporušená.

Lehčí loupání? Bez problému

Co si budeme povídat, při spěchu je každá minuta dobrá. Jak manipulaci s vejcem urychlit a snadněji ho oloupat? Ihned po uvaření ho na chvíli namočte ve studené vodě, popřípadě do skořápky udělejte shora malou dírku a z plných plic do ní foukněte. Lehce „naťuknout“ ho ale můžete už před vařením.

Krájení, co není o nervy

Natvrdo připravená vejce se při krájení lepí, což pořádně ztěžuje práci a občas způsobuje infarktové stavy. Zaručeně se vám to příště už nestane, pokud nůž předem namočíte do horké vody. Tohle vědět dřív, viďte!

Míchaná vejce jako od šéfkuchaře

Tenhle pokrm bude mnohem jemnější a chutnější, když vejce rozkvedláte s trochou mléka nebo vody (na 4 kousky použijte 2 lžíce tekutiny). Poté je vlijte do rozehřátého tuku a nechte srazit. Rozdíl opravdu poznáte!





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat