Prostreno.cz

Čas zavařování je tady. Připomeňte si chuť dětství s angreštem

Máte na zahrádce angrešt nebo vám zbyly jen vzpomínky na dětství? V dnešní době se angreštu už moc nevidí a v obchodě snad vůbec. Má nejen nezaměnitelnou chuť, ale také je prospěšný pro naše zdraví.

Pokud máte někde dobrý zdroj angreštu, tak toho rozhodně využijte, je veliká škoda tohle ovoce nechat jen tak ladem. Plody jsou bohaté na vitamin C, E, vitaminy skupiny B a obsahují provitamin A. Dále také vápník, fosfor, zinek, měď, hořčík, křemík a poměrně velké množství železa. Byla by velká škoda tyhle „nadupané“ plody nevyužít.

Účinky na zdraví

Blahodárné účinky angreštu uměly využít už naše babičky, byl podáván při akutní a chronické zácpě, má silné detoxikační účinky, detoxikuje ledviny a údajně dokonce odstraňuje ledvinové a močové kaménky. Angrešt mimo jiné také posiluje cévy, mírně snižuje krevní tlak, urychluje metabolismus, takže pokud máte v plánu ještě zhubnout pár kilo do plavek, tak to bude váš ideální společník.

Nepropásněte sklizeň

Pokud máte angrešt někde v dosahu například u babičky, naplánujte si k ní brzkou návštěvu, angrešt nám začíná pomalinku dozrávat. Dozrávání záleží na konkrétní odrůdě, nejběžněji angrešt dozrává během července.

Jak s ním naložit

Pokud už máte angreštu plný košíček, tak si nezapomeňte udělat zásoby na zimu. Z angreštu můžete udělat vynikající kompot, marmeládu nebo ho jen nechat zamrazit. Vyjímá se i ve sladkých dezertech smíchaný s jiným ovocem. „Letos mi to nedalo a vyzkoušela jsem i ovocné knedlíky a všem mohu jen doporučit i děti se oblizovaly až za ušima,“ doporučuje naše redaktorka Petra.

Angreštový kompot

Na 1 litr nálevu budete potřebovat 400 až 500 g pískového cukru.

Vyzrálý, ale ještě tvrdý angrešt opláchněte, zbavte stopek a zbytků okvětí, naplňte do sklenic, co se vejde, čím víc tím líp. Vodu svařte s cukrem, vzniklým nálevem zalijte angrešt až po okraj, sklenice dobře uzavřete, sterilujte 20 minut při teplotě 85 °C.

Angreštová marmeláda

Na 1 kg angreštu budete potřebovat 350 až 400 g pískového cukru.

Očištěné ovoce rozvařte a prolisujte, pokud vám nevadí zrníčka a slupky nemusíte. Nejdříve svařte ovoce bez cukru tak, aby byl co nejvíce hustý, poté přidejte potřebné množství cukru a vařte do zhoustnutí. Angrešt obsahuje hodně pektinů, takže opravdu další prostředky nebudete potřebovat. Horkou marmeládu naplňte do čistých skleniček, otočte dnem vzhůru a nechte zcela vychladnout.

Tip: Angrešt patří mezi snadno ochutitelné ovoce, pokud k němu přidáte mističku malin, jahod, černého rybízu či borůvek, přijme chuť daného ovoce a celá marmeláda bude vonět například po malinách. Pokud to chcete vyzkoušet, tak doporučený poměr je 70 % angreštu a 30 % jiného ovoce.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Langoše

(1 hlasů)

Smažená vepřová játra

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat