Prostreno.cz

Vařený humr trpí dvě minuty bolestmi, než zemře, prokázali vědci

Lidé milující zaživa uvařeného humra se rádi utěšují lží, že tento korýš necítí bolest, tudíž netrpí. Bohužel je to skutečně jen pokrytecké utěšování vlastního mlsného jazyka. Korýši bolest vnímají a podle vědeckých výzkumů humr trpí dvě minuty bolestmi, než ho horká voda definitivně usmrtí.

„Neexistuje žádný ekonomický nebo kulinářský důvod, proč by neměli být desetinozí korýši být humánně usmrceni,“ píší signatáři britského Animal Welfare Bill žádající na britském ministru životního prostředí Michaelu Goveovi, aby vaření humrů zaživa zakázal.

Pokrokové Švýcarsko

Mezi evropskými státy zakázalo vaření humrů zaživa Švýcarsko. Kuchaři této země musejí korýše usmrtit před vložením do vařící vody.

Existují totiž vědecké důkazy o tom, že korýši vnímají bolest. Humr vhozený do vařící vody umírá více než dvě minuty. A během té doby vnímá účinky vařící vody jako bolest.

Dopis britských ochránců zvířat žádající zákaz vaření humrů zaživa podepsal také uznávaný neurovědec profesor Anil Seth.

Když není humr

V našich zeměpisných šířkách se humr samozřejmě nevyskytuje, a tak je jasné, že se na jídelíčku nevyskytuje příliš často. všem to neznamená, že si chytré české ručičky (neb spíše jazýčky) neumějí poradit.

Kdo z nás by si z dětství nevzpomínal na falešnou humří pomazánku! Zkuste si ji připravit teď. Žádní humři ani jiní živočichové kvůli ní navíc zemřít nemuseli...

Falešná humrová pomazánka

Suroviny: 90 g syrového celeru, 60 g syrové mrkve, 50 g husté, okořeněné majonézy, citronová šťáva, nepatrně cukru, sůl

Postup: Omytý a oloupaný celer a mrkev nastrouháme na křenovém struhadle, ihned zakapeme citrónovou šťávou.
Nepatrně osolíme, přidáme půl lžičky moučkového cukru, podle chuti okořeněnou majonézu a vše smícháme.
Mažeme na plátky veky například jemně potřené máslem. Tato pomazánka je také skvělá příloha ke carpacciu z červené řepy.





Celkem 10 komentářů

To bych chtěl vidět tebe kdyby ses 4 minuty vařil než bys umřel
05.06.2023
Anonym
05.06.2023

Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat